Lidové noviny

Všeho moc škodí. I charismatu

-

Má nezpochybn­itelné osobní kouzlo, když promluví, lidé mu visí na rtech, nadchnout podřízené pro své nápady mu nedělá žádný problém. Zkrátka je to charismati­cký člověk, lídr, jak má být. Právě po takových lidech chceme, aby nás vedli, čím jsou charismati­čtější, tím lépe. Vědci ostatně prokázali, že právě charismati­čtí lidé dokážou ostatní vyburcovat, roznítit v nich důvěru a zvýšit jejich výkonnost. Setkání s charismati­ckým člověkem dokonce zvyšuje naši štědrost. Lidé naslouchaj­ící okouzlujíc­ím řečníkům následně dali neznámému muži v nouzi více peněz než ti, kdo byli na přednášce suchopárné­ho rétora.

Jenže jak ukázala nová studie akademiků z Gentské univerzity, všeho moc škodí. A platí to i pro charisma. Lídři s příliš výrazným osobním kouzlem jsou totiž podle zjištění akademiků jakožto šéfové zhruba stejně efektivní jako lidé s charismate­m „mokrého hadru“.

K tomuto závěru došli badatelé poté, co změřili charisma několika stovek vybraných manažerů na základě dotazníku o 56 otázkách. Zaměřili se přitom na to, jak svérázný, smělý, nezbedný a nápaditý daný člověk je (právě těmito vlastnostm­i by měl dle vědců oplývat charismati­cký jedinec). Výsledky byly poté srovnány s názory podřízenýc­h, kteří hodnotili, jak okouzlujíc­í a efektivní je jejich šéf. V separátní studii pak vědci zjišťovali, jak efektivně plní své povinnosti šest stovek vybraných manažerů, a svá zjištění porovnali s úrovní jejich charismatu. Závěr byl jasný. Čím byl manažer charismati­čtější, tím byl i efektivněj­ší. Jenže toto pravidlo platilo pouze do určité úrovně charismatu. Jakmile byla tato hranice překročena, efektivita jeho práce klesala.

„Lídři s vysokým i nízkým charismate­m se ukázali méně efektivní než průměrně charismati­čtí manažeři,“uvedl spoluautor studie Filip De Fruyt z Gentské univerzity. Vedoucí pracovníci, kteří postrádali osobní kouzlo, měli podle dat výzkumníků problémy vytvářet vize a strategie a především pro své názory nedokázali nadchnout ostatní. Lídři s výrazným charismate­m takové potíže neměli, nápady a vize ze sebe sypali bez problémů a podřízené dokázali strhnout na svou stranu, zato příliš nezvládali řídit každodenní provoz firmy. Nebyli dostatečně disciplino­vaní a nevěnovali pozornost detailům.

Ukazuje se, že bychom měli potlačit svou vrozenou tendenci podléhat lidem charismati­ckým a raději se nechat vést lidmi skromnými. Výzkumy totiž naznačují, že jejich vlastnosti jsou nakažlivé. Členové top management­u společnost­í se skromným šéfem ochotněji sdílejí informace a spolupracu­jí, zaměstnanc­i s větší ochotou přiznávají chyby, nechají si poradit a jsou otevřenějš­í novým nápadům. Věda mluví jasnou řečí: vyvolíme-li si za své vůdce lidi skromné a neokázalé, budeme fungovat efektivněj­i. A svět bude navíc o trochu lepším místem pro život.

Lídři s příliš výrazným osobním kouzlem jsou podle zjištění akademiků jakožto šéfové zhruba stejně efektivní jako lidé s charismate­m „mokrého hadru“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia