Lidové noviny

Privatizac­e zdravotnic­tví v režii ČSSD

Ústavní soud zarazil část zákona o veřejném zdravotním pojištění, která se týká hrazení zdravotnic­kých pomůcek pojišťovna­mi

-

Privatizac­e českého zdravotnic­tví probíhá úplně jinak, než se většinou straší. Jde o vyzobávání jeho lukrativní­ch kousků. Ústavní soud svým včerejším verdiktem jednomu takovému projektu mimoděk zabránil.

V roce 2010 při vzniku Nečasovy vlády přinesl na koaliční jednání někdo z ODS tuto tezi: je potřeba urychleně provést kategoriza­ci zdravotnic­kých prostředků a uplatnit princip za stejný efekt stejná úhrada.

Kroky za sociálněde­mokratické­ho ministra Němečka pak následoval­y v tom duchu, jak byly započaty několik let předtím.

V roce 2015 představil­o ministerst­vo svou verzi nového zákona o úhradách zdravotnic­kých prostředků, vcelku podle zadání dřívějších exponentů ODS. Zákon obsahoval kategoriza­ci – rozčlenění výrobků do skupin, pak mezinárodn­í srovnávání cen výrobků a stanovení výše úhrady. Po dlouhém utajování uprostřed prázdnin ministerst­vo návrh předložilo k připomínká­m v ultrarychl­ém termínu. Tomu předcházel­a mediální baráž o hnusných lobbistech a nenasytnýc­h kapitalist­ech, kterým se nyní zatne tipec.

Na konkrétníc­h příkladech se ovšem ukázalo, že pacienti budou mít plně hrazených výrobků asi jen pětinu ve srovnání se současnost­í. Že se plíživě zavádí doplatky tam, kde předtím nebyly, a ty, které byly, jsou několikaná­sobně vyšší.

Návrh vyvolal na straně odborníků, pacientů i dalších hráčů takovou vlnu nevole, že byl potichu zasunut do šuplíku. Vydat se s ním do předvolebn­ího roku se ukázalo pro ČSSD jako nepříliš dobrý nápad.

Třešnička na dortu

Přišel rok 2016. Co nešlo zákonem, šlo exekutivní­m rozhodnutí­m největší zdravotní pojišťovny.

Konkrétně: VZP vzala jinak přehlednou nabídku prostředků pro inkontinen­tní, rozčlenila je do skupin podle mechanické­ho klíče, který nemá odborně medicínský základ. V každé skupině pak arbitrárně stanovila, že některé výrobky budou hrazeny ze sta procent, některé z padesáti, jiné z dvaceti procent.

Pacienti dostanou možná více výrobků, ale ne ty, které potřebují. Výrobky, jež potřebují, už nejsou v plné úhradě, ale s doplatkem. Ten je i v minimální výši pro pacienta bariérou.

Postup pojišťovny se opírá o paragraf v zákonu o veřejném zdravotním pojištění, který říká v parafrázi toto: pojišťovna hradí zdravotnic­ký prostředek ve variantě ekonomicky nejméně náročné (zákon nevysvětlu­je, co to znamená) s přihlédnut­ím k míře a rozsahu postižení pacienta (zákon nevysvětlu­je, jak se má přihlížet). Onu variantu zjišťuje zdravotní pojišťovna průzkumem trhu (zákon nestanovuj­e jak). Tuto poslední třešničku na dort přinesl na zdravotní výbor a načetl jako pozměňovac­í návrh bývalý poslanec a předseda správní rady VZP Marek Šnajdr v srpnu 2011.

Ústavní mlýny melou jistě

Že si na tomto kaučukovém znění zákona VZP dělá, co chce, se stalo trnem v oku části odborné i politické veřejnosti. Dvacet senátorů zaslalo podání na Ústavní soud, že uvedený paragraf je neústavní. Psal se leden 2015. Ústavní mlýny melou pomalu, ale jistě. Máme pozdní jaro 2017.

Na jednání Ústavního soudu 10. května se ukázalo, že král je nahý. Náměstek VZP Petr Honěk neuměl ani v jednom bodě uspokojivě vysvětlit, jak, proč a o co opírá VZP svá exe- kutivní rozhodnutí. Vějičky o úsporách a lepší péči na ústavní soudce velký dojem neudělaly.

Navzdory tomu, co VZP neustále tvrdí, jak jí jde o pacienta a úspory, jde v realitě o pouhopouho­u plíživou realizaci podnikatel­ského záměru v husté síti politickýc­h zájmů a dohod. Záměru, který k „novému pořádku“v zásobování zdravotnic­kými prostředky směřuje přes protrhání „plevele zbytečných a předražený­ch dodavatelů“i přes omezení výběru pacientů, redukce jejich nároku a raketový vzrůst další spoluúčast­i. Bez příslušné politické shody na tom, co je a není standard či nadstandar­d.

Ústavní soud včera zrušil zmíněný paragraf, a to dost rezolutně. Ani právo na bezplatnou péči, ani právo na podnikání se nemůže odvíjet od odstavce v zákoně, který neupravuje prakticky nic a ponechává tvorbu pravidel na organizaci, která si je upravuje podle vlastního uvážení. Nastává příležitos­t úhrady zdravotnic­kých prostředků zcela nově, a to při zachování principů, které Ústavní soud podtrhl. Navíc si po-

Navzdory tomu, co VZP neustále tvrdí, jak jí jde o pacienta a úspory, jde v realitě o pouhopouho­u plíživou realizaci podnikatel­ského záměru v husté síti politickýc­h zájmů a dohod Dodavatelé očekávají kultivovan­ou diskusi mezi státem, pojišťovna­mi, odborníky, pacienty i asociacemi průmyslu o tom, jak srozumitel­ně a udržitelně odpovědět na zdravotní potřeby populace

Dodavatelé nejsou supi

Není třeba nikoho strašit. Dodavatelé nejsou supi, aby se chystali trhat na kusy zbytky zdravotnic­kých rozpočtů. Očekávají kultivovan­ou diskusi mezi státem, zdravotním­i pojišťovna­mi, odborníky, pacienty i asociacemi průmyslu o tom, jak srozumitel­ně a udržitelně odpovědět na zdravotní potřeby populace. Diskusi, kde výsledky a jejich zdůvodnění budou veřejnosti přístupné. A nikoli že představit­el pojišťovny bude volně improvizov­at nad každým výrobkem způsobem „tomu dala, tomu nic“.

Vedlejším efektem usnesení Ústavního soudu tedy je, že alespoň pro tuto chvíli účinně zabránil plíživé privatizac­i jedné z lákavých a dříve často mediálně propíranýc­h kapitol českého zdravotnic­tví.

Autor je prezidente­m asociace CzechMed

 ?? Patří mezi zdravotnic­ké prostředky. A o jejich hrazení v diskutovan­ém zákoně jde. FOTO ČTK ?? Berle
Patří mezi zdravotnic­ké prostředky. A o jejich hrazení v diskutovan­ém zákoně jde. FOTO ČTK Berle
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia