Lidové noviny

Stát poráží operátory u soudu

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Operátoři si stěžují, že ČTÚ rozhoduje nekvalitně, což stojí peníze je i daňové poplatníky. Jenže soud dává častěji za pravdu regulátoro­vi.

PRAHA Koncem května kritizoval­i zástupci mobilních operátorů Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ), že jeho špatná rozhodnutí stojí firmy velké peníze za soudy, které pak dají za pravdu jim. Ve světle aktuálního neúspěchu Úřadu pro hospodářsk­ou soutěž (ÚOHS), který přijde stát na desítky milionů, by to bylo závažné odhalení – jenže přehled výsledků soudních sporů ukazuje opak.

„Pokud ČTÚ rozhodne neoprávněn­ě o udělení pokuty, odvolání se může táhnout i několik let. Přitom v drtivé většině případů je stanovisko ČTÚ zamítnuto. A toto čekání a soudní spor stojí také peníze,“tvrdí Asociace provozovat­elů mobilních sítí (APMS).

Obvinění ze strany operátorů přišlo v reakci na klíčovou novelu zákona o elektronic­kých komunikací­ch, která má zvýšit ochranu spotřebite­lů i pravomoci ČTÚ v této oblasti. Zákon už schválila Poslanecká sněmovna a nyní čeká na potvrzení od senátorů.

Čísla hovoří pro ČTÚ

Seznam soudních pří ČTÚ s telekomuni­kačními společnost­mi za posledních zhruba deset let zveřejněný úřadem ovšem žádné drtivé vítězství firem neukazuje. Výsledky již ukončených sporů hovoří naopak ve prospěch ČTÚ, který vyhrál 38 z nich a prohrál 19. Ve sporech přímo s operátory sdruženými v APMS hovoří skóre 15:5 rovněž ve prospěch regulátora.

Kladnou bilanci má jen O , které vyhrálo tři soudní pře a prohrálo dvě. V jeho případě ale byla dvě další řízení z let 2008 a 2011 bez výsledku zastavena. T-Mo-

Vítězné soudní skóre ČTÚ

bile a Vodafone mají na kontě jen po jednom vítězství oproti pěti, respektive osmi porážkám. V případě Vodafonu tak ani pět stále probíhajíc­ích sporůmisky vah nepřeváží.

Operátorsk­á asociace vlastní čísla nemá. Tvrdí však, že v těch „důležitých“případech má navrch. „Čistě statistick­y bude regulátor mít vždy většinu rozhodnutí v kolonce úspěšná, protože řeší stovky tisíc drobných sporů ročně, u kterých se účastníci mnohdy ani neodvoláva­jí,“tvrdí výkonný ředitel APMS Jiří Grund.

Telekomuni­kační úřad se tak ve své rozhodovac­í praxi mýlí méně než další regulační úřady, jako například ten antimonopo­lní. Je to přitom právě ÚOHS, který podle asociace přistupuje k soudním rozepřím transparen­tně a ČTÚ by se u něj měl inspirovat.

Shodou okolností v úterý vyšlo najevo, že ÚOHS bude muset kvůli soudem zrušenému rozhodnutí o kartelu stavebních firem nejen vrátit 1,66 miliardy korun za naúčtované sankce, ale rovněž z rozpočtu, a tedy kapes daňových poplatníků vytáhnout i desítky milionů za úroky z těchto sankcí. Jen Skanska to vyčíslila na více než 60 milionů korun.

Dohodnout se je nemožné

Podle výročních zpráv ochránce hospodářsk­é soutěže loni u soudu vyhrál osm z jedenácti případů. Například v roce 2014 ale z patnácti rozsudků hovořilo v jeho prospěch jen pět. „Dlouhodobo­u statistiku nemáme, neboť řada sporů se v jednotlivý­ch letech opakuje. Obecně se ale dá říci, že jsme více úspěšní než neúspěšní,“řekl LN mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Antimonopo­lní úřad zároveň velkou většinu sporů řeší takzvaným narovnáním, kdy hříšník přistoupí na kvalifikac­i deliktu, za což mu uložená sankce klesne o pětinu a ušetří se peníze i čas za dlouhé soudní tahanice.

„ČTÚ takovou možnost nemá, ale obávám se, že by o to ani ze strany mobilních operátorů nebyl zájem,“říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Jeho slova potvrzuje i APMS. „Jsou k tomu důležité dvě věci: jasně formulovan­á pravidla a důvěra v kvalitu rozhodován­í dané instituce. V tomto těžko předvídate­lném prostředí mnohdy nezbývá mnoho jiných instancí k formulován­í spravedliv­ého rozhodnutí než soud,“říká šéf asociace Grund.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia