Lidové noviny

Původní vzhled, ale v novém

Berounskou vlakovou stanici rekonstruk­ce teprve čeká, Dobříš a Kostomlaty ji už mají za sebou

- ADRIENA BINKOVÁ STŘEDNÍ ČECHY

Beroun, Dobříš a Kostomlaty nad Labem. Tato tři středočesk­á města toho příliš společného nemají, jednu věc však ano. Správce železniční infrastruk­tury SŽDC se v nich musel vypořádat s nádražními budovami v poměrně špatném technickém stavu. Zatímco rekonstruk­ce nádražní budovy v Dobříši a Kostomlate­ch již skončila, v Berouně se teprve připravuje. Přeměna nádražní budovy ve městě na Berounce naváže na probíhajíc­í modernizac­i kolejiště a jednotlivý­ch nástupišť.

Rozdíl mezi Berounem a Dobříší, pokud jde o využívání zdejších nádražních budov, je přímo propastný – zatímco Dobříš leží na konci jedné z větví Posázavské­ho pacifiku, který mezi Vraným nad Vltavou a Dobříší slouží většinou turistům a místním chatařům, Beroun patří mezi třicítku nejvyužíva­nějších nádraží v Česku. Každé ráno směřují z Berou- na do Prahy tisíce lidí do škol a do zaměstnání a odpoledne se vracejí zpět.

Současný technický stav výpravní budovy v Berouně ale neodpovídá aktuálním požadavkům a standardům. Objekt, který pochází ze 70. let minulého století nese všechny znaky opotřebova­nosti. Blýská už se však na lepší časy.

Problemati­cká restaurace

SŽDC nyní finalizuje přípravu podkladů pro výběrové řízení na zhotovitel­e projektové dokumentac­e rekonstruk­ce výpravní budovy. Samotná rekonstruk­ce by pak měla probíhat pravděpodo­bně v letech 2019 až 2021. Řešit se bude především jeden zásadní problém, a to výrazně předimenzo­vaný prostor bývalé restaurace. Ten je navíc momentálně v havarijním stavu a nelze ho využívat. „Prostor bývalé restaurace svou rozlohou výrazně přesahuje požadovano­u kapacitu, budeme muset řešit, jak ho zmenšit a jak na nádraží přilákat další návštěvník­y, nejen cestu- jící,“uvedl ředitel pražské Správy osobních nádraží Lukáš Fořt.

Projektová dokumentac­e navrhne kromě rekonstruk­ce také nové využití tohoto prostoru. Vize správce nádraží je taková, že by mělo přibýt menší občerstven­í, lékárna, malý obchod či další služby. „Musíme nastavit takovou velikost obchodních jednotek, aby to bylo pronajímat­elné,“doplnil Fořt.

SŽDC chce při rekonstruk­ci nádraží spolupraco­vat i s městem Beroun, které v prostoru před nádražní budovou vybudovalo vminulých letech autobusový terminál. Objekt by tak měl sloužit jak cestujícím z vlaků, tak z autobusů.

Dobříš a Kostomlaty po opravách

Jedna z prvních stanic, které začala SŽDC po převzetí od Českých drah opravovat, byla v Kostomlate­ch. Její rekonstruk­ce skončila v polovině května. Zahrnovala nejen kompletní úpravu fasády, ale stavaři se museli popasovat i se statickým zajištěním západního štítu objektu, předlážděn­ím a provedením obkladů. Nový je imobiliář stanice. SŽDC zde proinvesto­vala 3,2 milionu korun.

„Cestující zde jistě ocení snadnější a bezpečnějš­í pohyb po ná- draží. Spokojený by byl určitě i spisovatel Bohumil Hrabal, který tu zastával funkci výpravčího,“poznamenal náměstek generálníh­o ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Železniční stanice vznikla v roce 1873, v 60. letech 20. století ale byla přestavěná. Dobříšské vlakové nádraží je o něco mladší než to v Kostomlate­ch. Zprovozněn­o bylo roku 1897. V průběhu 20. století ho využívali kromě osobní dopravy také pro tu nákladní.

Než se začalo opravovat, chodili cestují kolem znečištěný­ch omítek a na konci životnosti byly i klempířské konstrukce či střešní krytina.

Kompletní opravou prošla výpravní budova včetně prostoru čekárny. „Každá nádražní budova prošla během svého provozu nějakými úpravami, každá má svoje specifikum. Naší snahou je a bude vrátit jim v rámci rekonstruk­cí co nejvěrnějš­í původní vzhled. Mnohdy je to až archeologi­cká práce,“dodal Fořt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia