Lidové noviny

Nebýt Kostomlat, nevznikly by Ostře sledované vlaky

- KOSTOMLATY NAD LABEM

Železniční stanice Kostomlaty nad Labem leží mezi Lysou nad Labem a Nymburkem. Nebýt této na první pohled běžné železniční stanice na hlavní trati, nevznikly by Hrabalovy Ostře sledované vlaky. Spisovatel Bohumil Hrabal v této stanici působil jako výpravčí.

Píše se rok 1940 a student, kterého Němci tím, že zavřeli vysoké školy, „zachránili“před propadnutí­m, se kterým měl už dvojité zkušenosti z reálky, se stává skladníkem Spotřebníh­o výrobního družstva železniční­ch zaměstnanc­ů v Nymburce. Vyhýbá se tak nasazení v Říši. Jenže ani to protektorá­tní pracovní úřad neuspokoju­je, a tak v březnu 1942 Bohumil Hrabal přechází do činné služby jako pomocný traťový dělník. Nejprve v Nymburce a poté v Kostomlate­ch.

Práce na železnici ho zaujala natolik, že složil příslušné zkoušky a stal se výpravčím. Právě ke dni skládání praktické části zkoušky se váže jedna historka.

Zkušební komisař se budoucího výpravčího Hrabala zeptal, jak zjistí, že se ke stanici blíží vlak. „Očima,“odpověděl. „A co kdyby byla mlha?“zeptal se komisař.

Výpravčí, který byl opatrný na uniformu

„Hrabal poklekl ke kolejnici, položil na zem kapesník, aby si neušpinil uniformu, přiložil ucho na koleje a řekl: „Vlak č. 804 projel právě Kamenným Zbožím.“Všichni byli zaraženi a překvapený inspektor se ho zeptal, kde se to naučil. Hrabal mu odpověděl, že to pochytil z amerických filmů s Garym Cooperem. Inspektor usoudil, že z něho bude dobrý výpravčí, protože je opatrný na uniformu, a tak zůstal sloužit v Kostomlate­ch,“vypráví starostka města Kostomlaty nad Labem Romana Hradilová.

A dobrý výpravčí z něho byl, dokonce vyhlášený. Traduje se, že vypravoval vlaky pískáním na prsty a chodil sice v uniformě, ale bos.

Přes Kostomlaty jezdily německé ostře sledované vlaky přepravují­cí vojenské transporty a Hrabal se tu inspiroval k napsání stejnojmen­né knihy. Film už se nicméně nenatáčel v Kostomlate­ch, ale v Loděnici u Berouna.

„On se tady v Kostomlate­ch dostal do šílené situace, kdy odbojáři z Lysé nad Labem vyhodili u Stratova do povětří obrněný vlak s municí. Hrabal jako sloužící výpravčí byl podroben výslechu. Němci naznali, že do toho byl nějakým způsobem zapojen, a chtěli ho zastřelit,“vzpomíná znalec Hrabalova díla Jan Řehounek.

V roce 2014 byla Bohumilu Hrabalovi na budově kostomlats­kého nádraží odhalena pamětní deska, která jeho zdejší službu připomíná. bin

Bohumil Hrabal v obci působil jako výpravčí. Inspiroval se tu k napsání známého díla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia