Lidové noviny

Hrabala připomíná pamětní deska

-

Nádraží je vstupní branou do naší obce, říká starostka Kostomlat

Romana Hradilová.

LN Jak se vůbec dostal Bohumil Hrabal do Kostomlat, co tady dělal?

V březnu 1942 se Bohumil Hrabal přihlásil jako pomocný dělník do železniční stanice Kostomlaty nad Labem. Poté, co byl vybrán, aby dvakrát týdně šlapal na drezíně traťmistro­vi při kontrole trati, se rozhodl, že u dráhy zakotví natrvalo. V roce 1943 nastoupil do kurzu výpravčích v Hradci Králové. Praktickou část zkoušek skládal právě v Kostomlate­ch nad Labem, kde také zůstal sloužit.

LNV roce 2014 byla na budově nádraží odhalena pamětní deska. To ale není jediná připomínka jeho zdejšího pobytu, jaké jsou další?

Kromě pamětní desky, umístěné na průčelí nádražní budovy, byl v prostoru čekárny pro cestující zřízen „koutek Bohumila Hrabala“, jehož cílem je připomínka působení slavného spisovatel­e v naší obci a také snaha přilákat sem turistický ruch. Do čekárny bylo dáno dobové kanape, původní telefonní ústředna a zařízení k obsluze výhybek. Součástí expozice je i pamětní razítko, které jsme však po pokusu o odcizení umístili do dopravní kanceláře.

LN Kostomlaty se nyní mohou pyšnit nově opravenou nádražní budovou. Co obci nádraží přináší?

Pro obec naší velikosti je rozvoj železniční infrastruk­tury významným prvkem. Celý prostor stanice, pochopitel­ně včetně výpravní budovy, je jakousi vstupní branou do naší obce a jako takový ho i vnímáme. bin

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia