Lidové noviny

Rozhodne MS rivalitu Messi vs. Ronaldo?

- ANTONÍN VAVRDA

Vsobotu večer fotbalisté Realu Madrid jako první dokázali obhájit vítězství v prestižní Lize mistrů od data změny jejího formátu a přejmenová­ní z původního PMEZ v roce 1992. Strůjce úspěchu „královskéh­o klubu“z Madridu? Ano, dvaatřicet­iletý Portugalec Cristiano Ronaldo, který se pod výhru 4:1 nad Juventusem podepsal dvěma góly.

PAŽIT

Celkem nasázel v uplynulém ročníku Ligy mistrů dvanáct branek, deset z nich ve vyřazovací­ch bojích. Úchvatná bilance, co říkáte? Přesto od Joana Laporty, bývalého prezidenta konkurenčn­í Barcelony, zaznělo, že nejlepším hráčem všech dob je Lionel Messi. Opět tím otevřel téma, které dráždí fanoušky celého světa.

V basketbalo­vé NBA je obecně považován za krále LeBron James, přestože poslední ročníky si dvakrát podmanil coby MVP jeho konkurent z Golden State Warriors Stephen Cury. V NHL jasně vládne Kanaďan Sidney Crosby nad Rusem Alexem Ovečkinem. Ale bitva Ronaldo vs. Messi je dál otevřená.

A to i co se letmého pohledu do statistik týče.

Na Zlaté míče 5 : 4 pro Messiho. Ligové tituly? 8 : 5 pro Messiho, ve Španělsku pak 8 : 2. Ten je také lepším kanonýrem v rámci španělské ligy (349 ku 285), oba kralují historický­m střeleckým statistiká­m svých současných klubů.

Na Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce sezony v evropských soutěžích 4 : 4. Vítězství v Lize mistrů? 4 : 4.

Na góly v historii této soutěže 105 : 94 pro Ronalda. Na vítězství v tabulce střelců Champions League 6 : 5 pro Ronalda, který vede také 32 : 26 na hattricky ve španělské La Lize.

A takhle by šlo pokračovat ještě hodně dlouho.

Těžko určit, který z těchto výjimečnýc­h hráčů je lepší, který je platnější pro svůj tým. Jejich rivalita je ale pro fotbal jednoznačn­ě prospěšná.

A s ohledem na jejich věk (Ronaldo 32, Messi 29) se minimálně otázka „kdo je úspěšnější“může rozlouskno­ut za rok v Rusku, kde oba čeká s největší pravděpodo­bností jejich poslední mistrovstv­í světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia