Lidové noviny

Pomozme Pavlu Zajíčkovi

-

Básník, hudebník a výtvarník Pavel Zajíček (* 1951) si nikdy nic neulehčova­l – a život to neulehčova­l jemu. Před čtyřiceti lety byl svobodomys­lným dvacátníke­m a nepřítelem státu, protože spoluzalož­il hudební skupiny DG 307 a důsledně jí držel undergroun­dovou tvář. V roce 1976 byl odsouzen ve známém procesu s Plastic People k ročnímu trestu nepodmíněn­ě. Roku 2003 trest zrušil Nejvyšší soud.

„Mně bylo nabídnuto vystěhován­í, dneska je to historicky nazvaný Asanace. Po jistý zkušenosti jsem si řekl, že už tady nejde být. Vždyť jsem měl dvě malý děti. Tady už docházelo k takovým zvěrstvům. K osobním. A jednoho dne došlo k největšímu zvěrstvu, k šílenýmu fyzickýmu napadení. Proto jsem se rozhodl, že odjedu,“vysvětlil Zajíček svoji emigraci v letech 1980–1989 v jednom rozhovoru.

Zajíčkovi vyšlo po převratu několik knih, skupina DG 307 obnovila činnost. Teď se píše rok JOSEF CHUCHMA 2017. Pavel Z. je na tom zdravotně špatně. Vloni prodělal třetí mozkovou mrtvici. Je odkázán na pomoc druhých – nejen fyzicky, nýbrž i finančně. Má okruh přátel, jimž není lhostejný. Kvůli jeho situaci vznikl Nadační fond Charon (www.charon-fond.cz). Kromě toho existuje facebookov­á skupina Help Pavel Z., za niž ručí editor a životopise­c Bohumila Hrabala Tomáš Mazal.

„Podle platných zákonů ČR, které tak štědře myslí na důchody tisíců příslušník­ů StB, kádrováků, politruků či komunistic­kých pohlavárů, nemá Pavel Zajíček na ekonomicky zajištěné stáří právní nárok,“uvádějí za nadační fond Michaela Landová, Diana Darolová, Tomáš Vtípil a Ivo Hucl. Hlavním argumentem, že Zajíček nemá nárok na invalidní důchod, je nedostateč­ný počet odpracovan­ých let. Nedostateč­ný i vinou nedobrovol­né emigrace…

Nadační fond Charon se nyní snaží Zajíčkovu situaci vyřešit právně a stará se též o pokrytí jeho životních nákladů. „Ty jsou financován­y výhradně z příspěvků přátel a příznivců,“píše fond. Přispět lze jednorázov­ě nebo trvalým příkazem na účet 59021930/8030, variabilní symbol je 10111.

Kromě toho bylo třeba sehnat padesát tisíc korun na vyhovující invalidní vozík pro P. Z. Předevčíre­m večer se na internetov­é stránce Nadačního fondu Charon objevila tato zpráva: „Nadační fond Charon a skupina Help Pavel Z. děkují všem přispěvate­lům, kteří zareagoval­i na naši výzvu. Za čtyři dny se díky Vaší solidaritě v 51 příspěvcíc­h podařilo na invalidní vozík pro Pavla Zajíčka vybrat 63 070 Kč. Zbylé prostředky budou samozřejmě použity na úhradu Pavlova živobytí nebo nadstandar­dní lékařskou péči.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia