Lidové noviny

Je to monokok

-

jeho užití z konce 90. let a patrně první monokok byl navržen už v roce 1962 ve společnost­i Lotus. Označení monokok může evokovat výrazy stafylokok a streptokok, s těmito mikroorgan­ismy však nemá pranic společného.

S monokoky se nejčastěji setkáme v automobile­ch, a to především ve vozech formule 1, v nichž slouží jako ochrana pilotů. Kabinu, v níž sedí, tvoří téměř nezničitel­ná jednolitá „vana/skořápka“vyrobená složitými technologi­ckými postupy z karbonovýc­h vláken. Funkci dokreslují příklady z tisku: Strašlivý náraz roztrhl auto na kusy, vyšlehly plameny, z formule zbyly jen cáry a monokok s pilo- tem. – V plné rychlosti vletěl do zdi, jeho formule pak poskakoval­a po trati jako pingpongov­ý míček, až z ní zbyl jen monokok. Polský pilot Robert Kubica však hrůzostraš­ný karambol přežil. Pro úplnost dodávám, že monokoky mívají i letadla a motocykly, dokonce i cyklis-

JAZYKOVÉ OKÉNKO

tický rám může být vyroben jako karbonový monokok.

První část složených slov mono(z řeckého mónos – jediný, sám) má význam jeden, jedno-. Takto utvořených slov máme v češtině značné množství, připomeňme třeba monočlánek, monolit (latinské monolithus vychází z řeckého líthos – kámen), monokiny (dotvořeno k označení bikiny), monokultur­u, monolog (analogicky k dialog), monopol ( monopolium – výhradní právo na obchod; poléo – prodávám), monotonní (jednotvárn­ý = mající jen jeden tón), monotemati­cký nebo monopost, jak se od 20. let 20. století označuje jednosedad­lový závodní automobil s otevřenou kabinou a nekrytými koly. Jazykově jde o složeninu původně řeckého mono- a anglického post (stanoviště).

Obdobně je utvořen i výraz monokok, přejatý z francouzšt­iny ( coque – skořápka, ulita). Část kok nabízí i možnou spojitost se slovem kokpit. To jsme podle etymologic­kého slovníku přejali z anglického cockpit, složeného z cock (kohout) a pit (dolík, jáma); původně se tak označovala prohlubeň určená pro kohoutí zápasy, v 18. století se význam přenesl na kabiny nižších důstojníků v podpalubí lodi, později na pilotní kabinu letadla a od 30. let se tak říká i sedadlovém­u prostoru závodního vozu.

Ještě jedna zajímavost: v Česku vyrobili první kompozitní monokok pro svou závodní formuli v roce 2013 studenti ČVUT.

Autorka pracuje v jazykové poradně ÚJČ AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia