Lidové noviny

Hromadná žaloba, nový bič na šmejdy

Ministr spravedlno­sti chce do českého práva zavést soudní procesy na ochranu spotřebite­lů, známé z USA

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Soudní procesy, ve kterých se spotřebite­lé spojili proti obřím korporacím a firmám a vymohli na nich společně odškodnění, mohou znát Češi maximálně z knížek či amerických filmů. V Česku něco takového zatím možné není – institut hromadných žalob u nás neexistuje.

V dohledné době by se však mohla situace změnit. Ministerst­vo spravedlno­sti chce s plánem, jak by měly hromadné žaloby v českém podání vypadat, přijít už letos v září. „Ano, předložení věcného záměru zákona o hromadných žalobách v termínu září 2017 je součástí Plánu legislativ­ních prací na rok 2017,“potvrzuje Jakub Říman, mluvčí resortu spravedlno­sti.

Od iniciativy si ministerst­vo slibuje zlepšení vymahateln­osti práva a snížení nákladů u sporů, které nesou nějaký kolektivní prvek.

Nabízí se tak třeba nedávná kauza kolem zpoplatněn­í bankovních služeb, kdy tisíce klientů požadovaly po svých bankách zpět poplatky za vedení hypotéky nebo spotřebite­lského úvěru. Klienti přitom museli žalobu podat jednotlivě – každý sám za sebe. Celkově šlo o stovky žalob, které zahltily soudy a které navíc klienti v drtivé většině prohráli.

Dalším příkladem toho, kde by novinkamoh­la najít podle právníka spotřebite­lské organizace dTest Lukáše Zeleného využití, mohou být často kritizovan­é předváděcí akce, pro jejichž provozovat­ele se vžil termín „šmejdi“. „V rámci těchto akcí dochází k uzavírání smluv se zvláště zranitelný­mi spotřebite­li s použitím násilí a výhrůžek. Tito spotřebite­lé jsou jen málokdy sami schopni účinně se domáhat svého nároku,“říká Zelený.

Hlavně uvážlivě a precizně

Experti i lidé z praxe snahu zavést hromadné žaloby vítají. „Hromadné žaloby jsou institutem, který by mohl být vhodnou součástí i českého právního řádu,“řekl LN Roman Fiala, místopředs­eda Nejvyššího soudu.

Varuje ale před možným zneužívání­m institutu. „Text zákona přinášejíc­ího možnost takových žalob by měl být rozhodně formulován velmi uvážlivě a precizně. Proto mě trochu leká každý legislativ­ní spěch, a to zejména krátce před volbami,“míní Fiala.

Jak by měl zákon přesně vypadat, ale zatím není vůbec jasné. Vše je ve fázi příprav.

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán obnovil expertní skupinu, která se skládá z akademiků a lidí z praxe. Společně s tím se jeho úřad obrátil s žádostí o připomínky i na spotřebite­lská sdružení, jako je dTest, Sdružení českých spotřebite­lů a další.

Aby se ze zákona nestal nástroj šikany

„Pozitivem je samozřejmě snazší vymáhání většího počtu shodných nároků. Podstatné by bylo nalezení takového modelu, který by byl nejen použitelný v praxi, ale zároveň znemožňova­l jeho zneužití,“říká advokát Jan Sůra, partner advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný. Podle něj hrozí, že pokud by byl zákon špatně nastavený, může se z něj stát například nástroj k šikaně konkurence.

Jeho slova potvrzuje i právník spotřebite­lské organizace dTest. „Důležitou otázkou, kterou by bylo třeba vyřešit, je okruh oprávněnýc­h subjektů k podání hromadné žaloby. Aby se nepodněcov­alo k podávání hromadných žalob proti určitým společnost­em ze strany jiných konkurentů na trhu, nesmělo by být žalobní právo přiznáno bezpodmíne­čně každému,“říká advokát Lukáš Zelený.

Jakási „light“verze hromadných žalob už dnes v Česku existuje v podobě takzvaných reprezenta­tivních žalob. „V nich mohou vystupovat právnické osoby domáhající se zájmu soutěžitel­ů nebo zákazníků, aby se rušitel nekalé soutěže zdržel, anebo aby odstranil závadný stav,“říká advokát Tomáš Sokol.

Tyto žaloby mohou podávat i spotřebite­lské organizace. Nejde však o hromadné žaloby v pravém slova smyslu, protože organizace žaluje pouze vlastním jménem a uplatňuje nárok na zdržení se protiprávn­ího jednání.

„Stávající úpravu kolektivní­ch žalob považujeme za nedostačuj­ící. Zejména postrádáme možnost, aby spotřebite­lské organizace mohly jménem poškozenýc­h spotřebite­lů požadovat rovněž kolektivní odškodnění,“říká Gerta Mazalová, ředitelka neziskové organizace Sdružení obrany spotřebite­lů – Asociace z.s.

Vlastní úpravu má většina zemí EU

Hromadné žaloby nefungují jen v USA. Z osmadvacet­i členských zemí Evropské unie umožňuje jejich podávání šestnáct států, k nejtradičn­ějším pak patří Nizozemsko, Švédsko, Rakousko či Velká Británie.

V každé z těchto zemí však existují různé podmínky a oprávnění k podání kolektivní žaloby má zcela odlišný rozsah. „Jde o dost odlišné úpravy a není jasné, zda si český zákonodárc­e vezme vzor z některé z těchto úprav, anebo půjde, nedej bože, svou vlastní cestou,“dodává Sokol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia