Lidové noviny

„Mrtvá žena,“schytala to Mayová

- SIMONA BARTOŠOVÁ

LONDÝN/PRAHA Měl to být její triumf, ale nepovedlo se. Předsedkyn­ě britské vlády a šéfka konzervati­vců z parlamentn­ího hlasování vyšla vítězně, ale neovládla ho, a proto se na ni ihned po volbách – jak už to v případě toryů bývá – snesly požadavky na rezignaci.

Mayová však v pátek dopoledne oproti předpoklad­ům své křeslo k dispozici nedala a rozhodla se zformovat vládu s Demokratic­kou unionistic­kou stranou (DUP), která ve volbách skončila pátá.

Vedle tlaku na její odchod a spekulací o dalších předčasnýc­h volbách, jež by se v případě uskutečněn­í konaly zřejmě už na podzim, se však objevují i poznámky o tom, že Mayová už stejně o svou moc přišla a to, co předvá-

Theresa Mayová

dí nyní, je jen „labutí píseň“. Včera tento názor zhmotnil George Osborne, konzervati­vec a bývalý ministr financí, kterého jeho postu ve vládě loni v červenci po svém nástupu zbavila právě Mayová. Podle něj premiérka skončí možná už v polovině tohoto týdne.

„Theresa Mayová je mrtvá žena. Uvidíme, jak dlouho vydrží na lavici odsouzenýc­h k trestu smrti,“řekl Osborne televizi Sky News.

Pozice Mayové je neudržitel­ná i podle konzervati­vní političky Anny Soubryové, státní tajemnice pro malé podnikání.

„Nedovedu si představit, jak by mohla dlouhodobě pokračovat. Myslím, že bohužel bude muset odejít. Ale ne teď, teď potřebujem­e stabilitu,“uvedla v televizi Sky News.

Povolební rána přitom Mayovou stihla už v sobotu. Svých funkcí se totiž vzdali oba vedoucí její kanceláře Nick Timothy a Fiona Hillová.

List Sunday Times pak včera napsal, že pět ministrů vlády žádalo šéfa diplomacie Borise Johnsona, aby Mayovou v čele kabinetu nahradil. Ten spekulace o „spiknutí“odmítl a ujistil, že svou šéfovou podporuje. Za ni se postavil i ministr obrany Michael Fallon.

Britská premiérka Theresa Mayová sice čtvrteční volby vyhrála, podle mnohých ale ve slavné londýnské ulici Downing Street číslo 10 již dlouho sídlit nebude.

Irům se nová koalice nezamlouvá

Irský protějšek Mayové Enda Kenny se však včera nechal slyšet, že má z plánované dohody konzervati­vců s DUP obavy. Špatně dojednaná koaliční smlouva by totiž podle něj mohla ohrozit 20 let starou mírovou dohodu v Severním Irsku. Vůči dohodě se staví negativně i veřejnost. Petici proti ní do včerejšího večera na internetu podepsalo na 700 tisíc lidí. Petice označuje případnou dohodu s DUP jako „nechutný a zoufalý pokus, jak se udržet u moci“, a vyzývá Mayovou k rezignaci. Autorům petice se nelíbí především krajně konzervati­vní postoje severoirsk­ých unionistů ohledně potratů, homosexuál­ních vztahů, změn klimatu nebo trestu smrti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia