Lidové noviny

Z cyklu Smějme se Číně

-

Není to veselé čtení. Ve čtvrtek rozeslala Univerzita Karlova novinářům zprávu o svém umístění v žebříčku Quacquarel­li Symonds (QS) pro školní rok 2017/18. „Univerzita Karlova obhájila své umístění mezi nejlepšími světovými univerzita­mi v žebříčku QS World University Rankings, a to navzdory tomu, že vysoké školy jsou segmentem, na který vláda – pokud jde o finanční podporu – dlouhodobě zapomíná,“píše Karlovka o své 314. světové příčce, přičemž pro jistotu dodává, že se tak stalo „ve stále rostoucí konkurenci“.

Kdo by si dal práci navíc a podíval se do vývoje onoho „obhajování pozic“, zjistí, že je to spíše ustupování z pozic, a to postupně z 233. (2014), 244. (2015), 279. (2016), 302. (2017) až na 314. místo (2018). Přestože jsou tímto srovnávání­m posedlí toliko někteří akademici a část médií, nevypadá to úplně optimistic­ky. Tím spíše, když sledujete nejen domácí, ale také zahraniční zdroje. Pokud se totiž v Česku píše o udržení Karlovky v první čtyřstovce (pražské ČVUT je až na 491. příčce), v Číně mají odlišné starosti.

Agentura Nová Čína na svém anglickém kanále pyšně tweetovala o postupu „dvanácti čínských univerzit“do světové stovky: šest jich je v kontinentá­lní Číně, dalších pět v Hongkongu (!) a jedna na sporném území, na Tchaj-wanu. Když je skutečně sečteme, jde o třetí nejvyšší účast dle zemí v top 100. Lépe jsou na tom už jenom dvě velmoci: USA a Velká Británie. A není to tak dlouho, možná jen dekáda, co naši akademici nad čínskými školami ohrnovali nosy: „Pche!“Dnes už je nejvýše postavená pekingská univerzita Čching-chua (Tsinghua University) na 25. místě, o tři místa před věhlasnou Tokijskou univerzito­u.

Lépe než Čína jsou na tom už jenom dvě velmoci: Spojené státy a Velká Británie. A není to tak dlouho, možná jen dekáda, co naši akademici nad čínskými školami ohrnovali nosy: „Pche!“

Cosi se tu hýbe. Zmíněná věta o vládě, jež na vysoké školy zapomíná, je v oficiální zprávě vždy tak korektní Univerzity Karlovy nebývalá. Ale předznamen­ala již otevřený dopis rektorů veřejných vysokých škol, kteří píší premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ač jim spolu s ministryní školství i s předsedy koaličních stran (ANO a KDU-ČSL) celou dobu sliboval, že terciární sektor nebude v navyšování peněz opomenut, nestalo se tak. „Bohužel, vážený pane premiére, musíme s politování­m konstatova­t, že jste své sliby nesplnil ani Vy, ani Vaši kolegové,“stojí v ostrém listu, pod nějž se podepsalo 25 rektorů.

Důrazně žádají splnění slibů a jednání s ministrem financí. Ivan Pilný (ANO), citovaný agenturou ČTK, ovšem namítl, že vysoké školy mají „obrovské rezervy, které lijí do betonu, protože staví nové budovy“. Na takto pitomém výroku, který neodlišuje strukturál­ní fondy, vázané rezervy či rozpočet, lze jen stěží stavět plodnou spolupráci, díky níž bychom mohli v budoucnu konkurovat alespoň těm vysmívaným Číňanům, když už ne Západu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia