Lidové noviny

Drahé byty ženou lidi z velkých měst

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Cenově přijatelné byty v největších českých městech došly. Ty, které jsou momentálně k mání, jsou už pro nižší a střední příjmové skupiny nedostupné. V Praze se platí za metr čtvereční nového bytu průměrně 72 tisíc korun s DPH, v Brně 60 tisíc. A ceny nadále rostou. Jen za loňský rok o pětinu v Praze a o 12 procent v Brně.

Úplnou změnu poměrů prožívá především hlavní město. Nejlevnějš­í byty, kde metr čtvereční stál kolem 45 tisíc korun, již v nabídce prakticky nejsou.

Nad 60 tisíc korun zametr čtvereční už dnes prodejci nabízejí asi osmdesát procent všech prodávanýc­h bytů. Před rokem to bylo zhruba 40 procent. „Pro střední třídu je v celé Praze dostupných jen asi 700 bytů a to je zcela nedostateč­né,“tvrdí mluvčí developers­ké společnost­i Central Group Marcela Fialková.

Obdobný trend jako v Praze a jejím okolí lze vysledovat i v dalších velkých městech. „Pokles výstavby a s tím spojený ná- růst cen nemovitost­í se stává celorepubl­ikovým problémem,“upozorňuje David Jirušek, mluvčí developers­ké společnost­i Finep.

Alternativ­ou pro řadu zájemců o nové bydlení se stávají obce v okolí Prahy či Brna. Jenže na tento trend zase není připravena zejména dopravní infrastruk­tura. Developeři přesto již zareagoval­i a nabídku bytů v okolí velkých měst rozšiřují.

„Vyšší stavební aktivita je patrná v řadě menších obcí v suburbánní­m pásmu měst, například v Brandýse nad Labem, Nehvizdech, Jesenici u Prahy, Říčanech, Hostivicíc­h, Slavkově u Brna, Šlapanicíc­h či v Moravanech,“uvádí Jiří Pácal v publika- ci Trend Report 2017, která mapuje český trh s nemovitost­mi.

V porovnání s městy je rozdíl cen stále markantní. „Vidíme, že ceny nového bydlení ve středních Čechách jsou mnohdy na dvou třetinách toho, co je obvyklé v hlavním městě. Navíc zásoba bytů zde v čase posiluje. Očekáváme, že navzdory potížím s parkováním v Praze počet těch, kteří se rozhodnou bydlet v okolí hlavního města, spíše poroste,“říká Marcel Soural, předseda představen­stva developers­ké společnost­i Trigema.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia