Lidové noviny

Jak se promění ČSSD? Minimálně tři neznámé

- MARTIN SHABU

PRAHA V předvečer startu volební kampaně musí sociální demokracie řešit hned několik personálií. Ačkoli nejvyšší představit­elé strany popírají, že by se vedly diskuse o odchodu Bohuslava Sobotky, neoficiáln­ě o tom minimálně část spolustran­íků několik dní intenzivně spekuluje.

Kdo povede ČSSD?

Odpověď na tuto otázku se fakticky rozpadá na dvě podotázky. Mezi členy ČSSD se skloňuje varianta, že by Sobotka mohl oznámit konec v pozici stranickéh­o šéfa. O nástupci se však opět vedou jen dohady. Objevují se dvě jména: statutární­ho místopředs­edy a ministra vnitra Milana Chovance a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ve hře je i možnost, že Sobotka přenechá někomu jinému post volebního lídra. Včera přiživil nejistotu ohledně toho, kdo povede stranu do voleb, samotný premiér. „Ve středu se sejde politické grémium ČSSD a bude samozřejmě o všech věcech jednat,“řekl novinářům, aniž by komentoval svou budoucnost.

Výměnu jen pár měsíců před volbami považuje za nesmysl například ministr pro lidská práva Jan Chvojka. „Co se týče změny lídra, tak měnit ho v předvečer startu volební kampaně by mohlo působit jako vcelku hazardní počínání, které by stranu v očích voličů dokázalo spíše znedůvěryh­odnit,“řekl LN. Každopádně Sobotka udržuje své spolustran­íky ve střehu.

Kdo zaštítí zdravotnic­tví?

Personálie ovlivňují i chystanou prezentaci programu. Ten chce ČSSD veřejnosti představit v sobo- tu. Ještě včera odpoledne však kupříkladu ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík nevěděl, jestli se akce zúčastní. O víkendu totiž nebyl vybrán za lídra pražské kandidátky. „Ještě se musím zeptat volebního manažera Jana Birkeho. Původně jsem to měl být já, ale po sobotním výsledku si tím nejsem úplně jistý,“uvedl Ludvík. Birke se na toto téma pro LN odmítl vyjádřit. Na prezentaci zdravotnic­kých témat by se podle Ludvíka měla podílet jeho náměstkyně Lenka Teska Arnoštová.

Kdy proběhne výměna na školství?

Do kampaně nepříjemně zasahuje i kauza okolo dotací ministerst­va školství do sportu. Vleče se odchod ministryně Kateřiny Valachové, která již počátkem května oznámila, že kvůli skandálu v jejím úřadě rezignuje. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nejprve o víkendu uvedl, že prezident se záležitost­í bude zabývat po návratu z cesty po Jihočeském kraji, což by připadalo na středu. Sejít se chtěl s Valachovou i jejím nástupcem, kterým se má stát dosavadní politický náměstek na školství Stanislav Štech. Jenže včera bylo vše zase jinak. Prezident totiž politikům v Praze vzkázal, že setkání odkládá na příští týden. Zopakoval svůj nesouhlas s tím, aby Valachová z ministersk­ého křesla odešla.

Ministryně přitom oznámila, že rezignuje k 31. květnu. Zeman jí pak dal ohledně demise čas na rozmyšleno­u do 10. června. Tedy než se hlava státu vrátí z cesty z Vietnamu a Kazachstán­u. K odvolání ale dosud nedošlo. Jisté je tedy zatím jen to, že Valachová zůstává dvojkou na kandidátce ČSSD ve Středočesk­ém kraji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia