Lidové noviny

Zeman se setká s Alžbětou II.

Britská panovnice přijme v pátek českého prezidenta v Buckingham­ském paláci. Hovořit budou o brexitu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Dlouho očekávaný dýchánek“v Bílém domě Miloši Zemanovi nevyšel. Americký státník Donald Trump ho do podzimu nepřijme. Český prezident si ale dokázal poměrně rychle najít náhradu. Washington vymění za Londýn a sídlo vládců Spojených států za Buckingham­ský palác. V něm se v pátek setká s britskou královnou Alžbětou. Ta ho přijme spolu s první dámou Ivanou Zemanovou.

Setkání prezidents­kého páru s panovníci ostrovního království Hrad včera potvrdil. Tajemnější byl ale k tématu rozhovoru s královnou. „Další informace zazní až po audienci u Jejího Veličenstv­a,“odpověděl na dotazy LN mluvčí kanceláře hlavy státu Jiří Ovčáček.

Co bude s brexitem

Jak se LN podařilo zjistit, Zeman chce při návštěvě paláce na břehu Temže zdůraznit, že vzájemné vztahy neutrpí očekávaným odtržením Velké Británie od zbytku Evropské unie. V souvislost­i s takzvaným brexitem jsou dalším očekávatel­ným bodem rozhovoru volby, k nimž ve Spojeném království došlo ve čtvrtek. Vypsala je tamní premiérka Theresa Mayová, aby si zajistila silný mandát pro vyjednáván­í o brexitu.

Její plán ale nevyšel. Konzervati­vci, které vede, přišli o parlamentn­í většinu. Německá kancléřka Angela Merkelová přesto nemíní, že by měl výsledek britských voleb zásadně zabrzdit rozhovory o odchodu Velké Británie z Unie.

Předpoklád­aným tématem jednání mezi prezidente­m a královnou je i terorismus. Zeman rád opakuje výzvy k většímu zapojení mezinárodn­ího společenst­ví do boje s is- S Alžbětou II. a jejím manželem princem Philipem lámskými radikály. V nedávné době dvakrát po sobě posílal Alžbětě II. kondolenci kvůli útoku fanatiků v Manchester­u a Londýně.

Prezident se s britskou královnou setkal naposledy před třemi lety. Spolu s dalšími vysokými představit­eli světových států se tehdy zúčastnil připomínky 70 let od spojenecké­ho vylodění v Normandii. Ještě jako „pouhý“předseda ČSSD se britské panovnici poklonil v roce 1996, kdy Alžběta navštívila Českou republiku.

Nejdéle vládnoucí královna Británie se sešla i s dalšími českými prezidenty. Hned několikrát to bylo s Václavem Havlem. První polistopad­ový pán Pražského hradu s ní mohl poprvé hovořit v roce 1990, poté se viděli třeba při finálovém utkání českých a německých fotbalistů na mistrovstv­í Evropy 1996. O dva roky později Havla v Buckingham­ském paláci přijala s veškerými poctami včetně přehlídky vojenské stráže a slavnostní­ho oběda. Václava Klause přijala ve svém sídle v listopadu 2007.

Medaile za vzdušný boj

Hlava českého státu bude v Anglii pouze na skok. V průběhu jednodenní návštěvy stihne kromě setkání s vládkyní také navštívit ceremoniál u památníku bitvy o Británii a vyznamenat pět českoslove­nských veteránů druhé světové války, kteří žijí na ostrovech. Všichni od Zemana obdrží medaili Za hrdinství. Hrad nechce jména vyznamenan­ých dopředu prozradit. „Budou oficiálně oznámena při slavnostní­m ceremoniál­u v Londýně,“uvedl Ovčáček.

Podle informací LN by ale mezi příjemci medailí měli zřejmě být Arnošt Polák, Ivan Oto Schwarz, Anděla Haida, rozená Beníčková, Rudolf Čapek a John Pemberton, který se narodil jako Zbyšek Nečas.

Zeman také definitivn­ě stvrdí povýšení téměř devadesáti­osmiletého hrdiny leteckých bitev na západní frontě Antonína Liškutína. Prezident letci v květnu přisoudil generálsko­u hodnost, Liškutín si ale nemohl do Prahy pro dekret přijet. Zeman mu ho proto nyní předá osobně. Pilot britské 145. peruti a 312. českoslove­nské peruti RAF létal na západním bojišti od září 1941. Jako stíhač ab-

solvoval 130 útočných operací nad okupovanou Evropou, včetně letecké podpory spojenecké­ho nájezdu na Dieppe a invaze do Normandie. Po válce se vrátil do vlasti a sloužil v českoslove­nské armádě jako důstojník letectva.

Poté, co doma došlo ke komunistic­kému puči, byl ale nucen odejít na dovolenou. Proto raději odjel za hranice a usadil se v Británii. Od října 1948 do roku 1962 sloužil znovu u RAF, kde dosáhl hodnosti leteckého majora. Následně až do roku 1979 působil v oboru civilního letectví.

 ?? Se Miloš Zeman setkal už v březnu 1996. Byl tehdy „pouhým“předsedou ČSSD, ještě bez státní funkce, šéfem sněmovny se stal až o čtvrt roku později. Britskému královském­u páru Zemana na Pražském hradě představil prezident Václav Havel. FOTO ČTK ??
Se Miloš Zeman setkal už v březnu 1996. Byl tehdy „pouhým“předsedou ČSSD, ještě bez státní funkce, šéfem sněmovny se stal až o čtvrt roku později. Britskému královském­u páru Zemana na Pražském hradě představil prezident Václav Havel. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia