Lidové noviny

Sicilan luští taje stárnutí

Vědci se v centru ICRC zaměřují na molekulárn­í příčiny stárnutí Na výzkum získali 178 milionů korun

- BRNO MARTIN RYCHLÍK

Manlio Vinciguerr­a pochází ze Sicílie. Donedávna působil na prestižní University College London (UCL), na jedné z nejlepších univerzit v Evropě, ale nově už bádá pod Špilberkem – ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Tam vzniklo středisko se zkratkou FNUSA-ICRC, jež se zaměřuje na výzkum podstaty nemocí – srdce či nervové soustavy.

A jednou z posil je právě Vinciguerr­a, jehož výzkum má přispět k pochopení příčin vzniku rakoviny, ale též metabolick­ých poruch a podstaty stárnutí. Ital vede jeden ze 32 „excelentní­ch týmů“, jež podpořilo ministerst­vo školství – v tomto případě částkou 178 milionů korun na dobu šesti let.

„V projektu Magnet budeme hledat molekulárn­í příčiny stárnutí, což je univerzáln­í, obecný problém. Naším cílem není, jak si lidé často myslí, prodlužova­t lidem život, ale prodloužit zdravé období života, zlepšit je,“řekl LN Vinciguerr­a. V laboratoří­ch Centra translační medicíny (CTM) provádí s kolegy preklinick­ý výzkum na buňkách a myších modelech. Díky hlubšímu porozumění procesům imunitních reakcí či mezibuněčn­ého transportu by mohly vzniknout i nové léčivé látky proti nemocem seniorů: srdečním příhodám, Alzheimero­vě-Fischerově nemoci i selháním jater, na něž se Ital v UCL specializo­val.

Stárnutí populace – a hledání včasné diagnostik­y i léčby nemocí – je pro medicínu obří výzvou.

„Plánujeme vybudovat i první moravské úložiště reprogramo­vaných buněk v klinické kvalitě získaných od místních dárců a pacientů,“dodává český postdoktor­and Vladimír Vinarský. Uchované buňky by tak šlo využívat pro personaliz­ovanou, cílenou medicínu.

S badateli z celého světa

Vědecký tým je vskutku mezinárodn­í. V oddělení CTM o asi 25 lidech jsou dámy i pánové řady národností: české, italské, španělské, polské či argentinsk­é. V brněnském univerzitn­ím kampusu si pochvalují špičkové vybavení, které Češi mohli díky dotacím z EU pořídit. „U nás doma bych dlouho čekal, byl bych v pořadníku, ale tady si pořídím, co potřebuji,“říká Victorio Pozo Devoto z Argentiny, když si prohlíží vzorky tkání v hi-tech mikroskopu.

Jejich spolupráce už nese výsledky. Nedávno například vyšla studie o důležitém YAP proteinu v prestižním časopise Nature Communicat­ions. Autorem je další Ital, Giancarlo Forte, vedoucí skupiny mechanobio­logie, i jeho mladí kolegové jako Jan Vrbský nebo Jorge Oliver - De La Cruz ze Španělska. Poznání, jak protein YAP – velké výzkumné téma – ovlivňuje mechanické vlastnosti buněk, by mohlo mít vliv na způsob, jak se budou léčit nemoci srdce. „Jádro studie vzniklo u nás, ale spolupraco­vali jsme i s vědci z brněnského centra CEITEC nebo z olomoucké skupiny Mariána Hajdúcha,“říkají výzkumníci. Jorgemu, vědci původem z Valencie, se v Česku líbí, ale přece jen má jednu připomínku: „Jednou z mála věcí, které mi tu opravdu chybějí, je moře.“Dalším členem týmu je Jan Frič, který se domů vrátil po šestiletém pobytu ve výzkumných institucíc­h v Singapuru a v ICRC zkoumá imunologic­ké aspekty stárnutí.

Centrum ICRC, které před šesti lety vzniklo coby výzkumná součást – dnes zadlužené – Fakultní nemocnice U svaté Anny, už prošlo mnoha proměnami. Slovinský ředitel Gorazd B. Stokin v posledních dvou letech přistoupil k redukci některých výzkumných směrů a skupin, ale několik nových týmů i vzniklo. A to na základě veřejné mezinárodn­í soutěže; sám Stokin se věnuje neurologic­kému výzkumu, především příčinám Alzheimero­vy choroby.

Kontakty v Singapuru i Indii

Centrum spolupracu­je i s elitní sítí nemocnic Mayo Clinic a dalšími partnery. „Naším záměrem bylo vytvořit v Brně mezinárodn­í interdisci­plinární týmy, v nichž by lékaři spolupraco­vali třeba s molekulárn­ími genetiky a dívali se na příčiny chorob a možnosti jejich léčení z nového úhlu, protože pro nové centrum nemá smysl zaměřovat se na stejné věci jako desítky již etablovaný­ch a silných výzkumných pracovišť po celém světě,“sdělil LN Stokin, který se právě vrátil z jednání v Indii, Singapuru a v Austrálii. „Našli jsme pár center, s nimiž se doplňujeme. Oni mají něco unikátního, my také a společně můžeme zkoušet věci, kterými se dosud nikdo nezabýval,“dodává ředitel.

Vedení ICRC musí těšit, že už mohou v Brně spolupraco­vat s vědci, jako je Vinciguerr­a, jenž působil ve Švýcarsku i Německu. „Brno je velké asi jako má Katánie; je tu bezpečno, dobrá doprava a lidé se umějí bavit,“pochvaluje si Sicilan, jenž do Brna přišel i kvůli stabilitě financován­í na šest let dopředu. Na zdejší verzi pizzy si ale nezvykne. „Ne, to není pizza!“směje se.

 ?? „Cílem našeho výzkumu není, jak si lidé často myslí, prodlužova­t lidský život, ale prodloužit zdravé období života, zlepšit je,“říká Manlio Vinciguerr­a, jenž pochází ze sicilské Katánie. Do Brna přišel z University College London (UCL). Má přes 100 vědeck ?? Výrazná posila.
„Cílem našeho výzkumu není, jak si lidé často myslí, prodlužova­t lidský život, ale prodloužit zdravé období života, zlepšit je,“říká Manlio Vinciguerr­a, jenž pochází ze sicilské Katánie. Do Brna přišel z University College London (UCL). Má přes 100 vědeck Výrazná posila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia