Lidové noviny

Češi, odmítáte kvóty! vadí Bruselu

České závazky

-

Česko, Polsko, Maďarsko - země, které nepřijímaj­í migranty. Evropská komise s nimi dnes zahájí řízení, jež může skončit soudem.

no číslo. Z celkového počtu 2691 běženců, které na Česko připadají na základě kvót přijatých v září 2015, české úřady přijaly 12 migrantů z Řecka. Z italských záchytných táborů pak ani jednoho.

Česko navíc již od loňského května nenabídlo ani jedno volné místo, na základě něhož italské a řecké úřady připravují podklady pro přemístění do cílové země. Tichý bojkot se proměnil v oficiální, když ministr vnitra Milan Chovanec minulý týden prohlásil, že vzhledem k bezpečnost­ní situaci už Česko žádného migranta na základě kvót ani nepřijme.

Případná žaloba na Česko by podle něj byla špatným signálem české veřejnosti. „Kvóty nefungují, migranti v zemích, které je přijmou, nezůstávaj­í, EU ale strká hlavu do písku a odmítá přijmout realitu. Stále věřím, že Unie nebude selektivně trestat ty, kdo upozorňují na nesmyslnos­t kvót. Šlo by o cestu do pekel, která by katastrofá­lně podkopala důvěru Čechů v EU,“vzkázal včera Chovanec z Varšavy, kde se se- šel s resortními kolegy zemí Visegrádu.

Pokuta je nereálná

Co by Česku hrozilo, kdyby nejvyšší soudní instance EU nakonec rozhodla, že české úřady neměly právo směrná čísla bojkotovat? Právní analýza, kterou si vnitro nechalo zpracovat, mluví na základě podobných příkladů nedodržová­ní společných unijních pravidel z minulosti o deseti milionech eur (260 milionech korun) pokuty, k níž by se přidalo penále v řádu desítek tisíc eur. Taková pokuta je ale nereálná. Takzvaný infringeme­nt, tedy řízení pro nesplnění povinnosti, které chce Brusel s Českem a ostatními „potížisty“zahájit, obvykle začíná písemnou výzvou. Členská země, která se ocitne na paškálu, má dva měsíce na odpověď. Následuje další dopis z Bruselu, opět s dvouměsíčn­í lhůtou. Teprve pak je možné celou věc předložit Soudnímu dvoru EU.

Systém kvót mezitím ovšem skončí. Letos v září uplyne dvou-

Dobrovolné kvóty – Česko se v srpnu 2015 zavázalo, že přijme 400 uprchlíků. Přijalo jich ale jen 52 (32 z Libanonu, 20 z Jordánska). Většina se navíc do ČR dostala v rámci později zrušeného projektu soukromé Nadace Generace 21.

Povinné kvóty – Česko bylo od počátku proti, v září 2015 bylo spolu s ostatními zeměmi přehlasová­no, k žalobě na Brusel se ale nepřipojil­o. Z 2691 běženců jich ČR dosud přijala jen 12 z Řecka. Z Itálie nikoho. Stejně tak nikoho nepřemísti­la ani podle dohody EU-Turecko z března 2016.

letá lhůta, po níž má následovat revize systému. Nejen země Visegrádu, ale také třeba Rakousko a někteří němečtí politici ale poukazují na to, že se systém neosvědčil a nikdy nefungoval. Pro nové kvóty tak v EU už neexistuje politická dohoda.

Soud EU samozřejmě bude rozhodovat o situaci, která panuje ještě v době platnosti kvót. Jeho rozhodován­í může ale trvat i několik let. Svědčí o tom žaloba na kvóty, kterou před rokem a půl podalo Slovensko a Maďarsko a k níž se připojili i Poláci. Lucembursk­ý soud o ní ještě ani nezačal jednat. Před měsícem si vyžádal expertní stanovisko, a ke kauze se tak vrátí až na sklonku roku.

Komentář k tématu čtěte na straně 8

 ?? Migranti z tohoto člunu ve Středozemn­ím moři skončili v Itálii. Česko z ní v rámci povinných kvót dosud nepřijalo ani jednoho běžence. FOTO PROFIMEDIA ?? Nechtění.
Migranti z tohoto člunu ve Středozemn­ím moři skončili v Itálii. Česko z ní v rámci povinných kvót dosud nepřijalo ani jednoho běžence. FOTO PROFIMEDIA Nechtění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia