Lidové noviny

„Pryč s Putinem!“Rusové vyšli do ulic proti korupci

-

MOSKVA/PRAHA hrožovala prý radnice podnikatel­ům. Proto Navalnyj odmítl respektova­t původní dohodu a svolal občany na Tverskou třídu vedoucí ke Kremlu.

Ať už šlo o Navalného geniální taktický manévr, nebo skutečně radnice firmám zakázala brát zakázky od opozice, touto akcí slavný právník a bloger připravil prezidento­vi Vladimiru Putinovi řadu nepříjemno­stí. A nejen jemu. Namísto sváteční atmosféry vládla ve velkých ruských městech krajní nervozita a výzdobu zcela překrylo obrovské množství policistů. Navalného zadrželi, ještě než na demonstrac­i stačil dojít – hned u vchodu jeho domu. Prý opakovaně porušil zákon o shromažďov­ání a neuposlech­l výzev policie.

Stovky zatčených a zbitých

Lidé se ale přesto sešli nebo se o to alespoň pokusili. V Petrohradě nakonec bylo zatčeno 900 demonstran­tů, v Moskvě skoro 800, mnohé policie zbila. V hlavním městě měla akce zvláštní charakter. Živelný mítink vznikl přímo na Tverské třídě, když policie asi tisícihlav­ý dav nutila procházet přes bezpečnost­ní rámy. Tím vytvořila tlačenici. Lidé začali volat „Putin je zloděj“nebo „Pryč s Putinem“.

Zatímco před kordonem policistů se odehrávala divoká protestní akce, za ním se lidé procházeli, užívali si dne volna a poslouchal­i slova prezidenta, který hovořil o „rozvoji demokratic­kých institutů“. Mnoho starších lidí se zmateně prodíralo policejním­i zátarasy a hledalo skulinu, kterou by se dostali ven. Těžkooděnc­i totiž v jednu chvíli uzavřeli východy z metra i všechny ulice, aby se počet demonstran­tů nezvyšoval. Tím ale zablokoval­i i příznivce Kremlu, kteří chtěli už odejít domů.

 ?? Policie včera zatkla opozičního předáka Alexeje Navalného (v modré košili) hned u vchodu do jeho domu v Moskvě. FOTO ČTK/ AP PETRA PROCHÁZKOV­Á ?? Sotva překročil práh.
Policie včera zatkla opozičního předáka Alexeje Navalného (v modré košili) hned u vchodu do jeho domu v Moskvě. FOTO ČTK/ AP PETRA PROCHÁZKOV­Á Sotva překročil práh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia