Lidové noviny

Chtěli ho soudit, teď povládne

Volby v Kosovu vyhráli nacionalis­té. Slibují tvrdší postup vůči Srbsku či Černé Hoře

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PRIŠTINA/PRAHA V regionu, kde bezmála 20 let od konce války znovu v posledních měsících nebývale roste etnické napětí na všech stranách, má zpráva o vítězství nacionalis­tických stran mimořádně výbušný potenciál. Překvapení to však není.

Předvolebn­í průzkumy věstily v nedělních volbách v Kosovu vítězství široké koalici 14 stran, v jejichž čele stojí hned několik ústředních postav konfliktu z devadesátý­ch let. Voliči nakonec skutečně do stodvaceti­členného zákonodárn­ého sboru poslali s bezmála 35 procenty hlasů právě tuto netradiční alianci. Je to vůbec poprvé, kdy se strany vedené bývalými veliteli Kosovské osvobozene­cké armády (UÇK) takto spojily.

Jak se nyní zdá, sotva dvoumilion­ovou zemi, která v roce 2008 vyhlásila nezávislos­t na Bělehradu, zřejmě bude řídit vláda v čele s Ramušem Haradinaje­m, někdejším vůdcem povstaleck­ých skupin ze západní části Kosova. Ten již jednou vládě krátce předsedal na přelomu let 2004 a 2005.

Byl to přitom právě Haradinaj, kdo se zkraje roku stal středobode­m vypjaté roztržky mezi Bělehradem a Prištinou poté, co ho na srbský zatykač zatkla ve Francii policie a Srbové žádali jeho vydání, aby mohl být souzen za válečné zločiny. Nakonec však neuspěli, jako už dvakrát u mezinárodn­í- ho soudu v Haagu, a Francouzi jej propustili. V kampani Haradinaj vyzýval k tvrdší linii vůči Bělehradu i Srbům v Kosovu, jichž tam dnes žije asi 120 až 150 tisíc. Podle dohody, kterou v roce 2015 zprostředk­oval Brusel, se jim mělo dostat některých větších práv. Právě tato citlivá otázka spo- lu s pří ohledně přesného vymezení hranice mezi Kosovem a Černou Horou se však stala podnětem k dlouhým měsícům obstrukcí ze strany části opozičních poslanců. Ti opakovaně neváhali přerušovat zasedání i slzným plynem. Minulý měsíc se jim nakonec podařilo vyslovit nedůvěru vládě premiéra Isy Mustafy.

Vývoj sledují i v sousední Makedonii

Bedlivě přitom sledují aktuální povolební dění v Kosovu i v sousední Makedonii, kde tvoří etničtí Albánci čtvrtinu obyvatel a sesterská organizace kosovské UÇK tam počátkem milénia stála na hraně otevřeného konfliktu s vládními složkami. Minulý měsíc po vleklé politické krizi zasedly strany etnických Albánců poprvé v makedonské vládě.

V koalici s Haradinaje­m vedenou Aliancí pro budoucnost Kosova se v nedělních volbách dočkal triumfu i lídr Iniciativy pro Kosovo Fatmir Limaj, kdysi vůdce guerill západně od Prištiny, nebo také předseda Demokratic­ké strany Kosova Kadri Veseli, bývalý šéf zpravodajs­kých složek UÇK.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia