Lidové noviny

Zemřel spoluautor „trenýrek“

-

PRAHA Umělecká skupina Ztohoven přišla po tragické nehodě o jednoho ze svých členů. V neděli odpoledne zemřel Filip Crhák – výtvarník, který s Romanem Týcem a Matějem Hájkem vyvěsil nad Pražský hrad červené trenýrky místo prezidents­ké standarty. Crhák na konci dubna havaroval na motocyklu, od té doby byl s vážnými zraněními hospitaliz­ovaný v nemocnici. Zraněním nakonec podlehl, bylo mu 41 let.

Kromě svého pravého jména byl známý i pod pseudonymy Tomáš Jasný, Phillip Dvorský a Čočkin. Věnoval se graffiti, fotografii a digitálním médiím, spoluzalož­il společnost Internet Design. Od roku 2015 působil pod přezdívkou Dvorský ve společnost­i Artwise, od léta 2016 pak v portrétním sítotiskov­ém studiu Pop-Machine. Patřil mezi zakládajíc­í členy skupiny Ztohoven.

Ta se do povědomí veřejnosti zapsala řadou akcí. Ať už šlo o neonový otazník nad Pražským hradem vytvořený zakrytím srdce Jiřího Davida, přelepení 750 citylightů v pražském metru bílou plochou s otazníkem jako pozvánky na jednodenní výstavu Znásilněný podvědomí, fingovaný atomo- vý výbuch ve vysílání České televize, projekt Občan K. se změnou identit, esemesková Morální reforma nebo trenýrky nad Pražským Hradem a rozstříhan­á standarta oficiálně nazvané Prezidento­vo špinavé prádlo?.

Za ni také Crha s Týcem a Hájkem skončil před soudem – letos na jaře byli nepravomoc­ně odsouzeni k podmínce a uhrazení škody 63 500 korun. „Tento soud neuznávám,“vystoupil před rokem u prvního stání Crhák proti soudkyni. „Pochybuji o vaší nepodjatos­ti. Vy jste zřizovaná českým státem, protistran­a je zde Kancelář prezidenta republiky, která je opět zastupován­a státem. Z toho důvodu zde vidím střet zájmů.“

Skupina Ztohoven obdržela v roce 2007 cenu NG 333 pro umělce do 33 let, v pražských Holešovicí­ch také provozuje institut kryptoanar­chie Paralelní polis. vok

 ?? Filip Crhák byl jedním ze zakladatel­ů Ztohoven. FOTO IDNES. CZ ?? Poslední jízda.
Filip Crhák byl jedním ze zakladatel­ů Ztohoven. FOTO IDNES. CZ Poslední jízda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia