Lidové noviny

Brahmsovo rekviem za Bělohlávka

- JINDŘICH BÁLEK

Vneděli se v Obecním domě konal koncert, který se každému vtiskne do paměti. PKF – Prague Philharmon­ia spolu s Českým filharmoni­ckým sborem Brno provedly pod taktovkou Emmanuela Villauma u nás vzácně uváděné dílo: Německé rekviem Johannesa Brahmse. Ačkoli to byl plánovaný abonentní koncert, odchod Jiřího Bělohlávka mu dal ještě jiný rozměr.

Právě PKF (Pražská komorní filharmoni­e) je totiž s jeho osobností spojena nejvýrazně­ji – jako se svým zakladatel­em a dlouholetý­m uměleckým šéfem, kterého hráči respektova­li a měli k němu velmi osobní vztah. A navíc, Pražská komorní filharmoni­e, podržíme-li se na chvíli původního názvu, je možná nejvýrazně­jší stopou Jiřího Bělohlávka v českém hudebním životě. A jeho orchestr, se kterým shodou okolností vystoupil ještě 7. května v Poličce na svém úplně posledním koncertě, hrál procítěně a soustředěn­ě.

Začali jsme orchestrem, ale pro vyznění Brahmsova rekviem je rozhodujíc­í sbor. A provedení Českého filharmoni­ckého sboru Brno se sbormistre­m Petrem Fialou bylo jedním slovem dokonalé. Především vyrovnanos­tí zvuku a soustředěn­ím na každou frázi. Dirigent Villaume do provedení vnesl smysl pro kontrast, ale i velmi zajímavou práci s dynamikou a celkovou stavbou. Ze dvou sólistů víc zaujal jemně spanilý soprán Kateřiny Kněžíkové, byla výrazově přesvědčiv­ější než pozvaný barytonist­a Američan Lucas Meachem.

Protestant­ská tradice

Koncert si atmosférou nezadal se závěrečným koncertem Pražského jara. Brahmsova skladba se navíc koncepcí velmi podobá Penderecké­ho Sedmé symfonii. Také má sedm částí na vybrané biblické texty, tady z Lutherova německého překladu, působí slavnostně a celkově meditativn­í ráz přerůstá na několika místech do skutečné monumental­ity, ale vždy se vrací zpět do komorní intimity. Brahms je méně okázalý než Penderecké­ho Sedm bran jeruzaléms­kých. Protestant­ská německá tradice je nám bohužel málo blízká a Brahmsovo rekviem je v uvádění daleko za Mozartem, Verdim a Dvořákem. Provedení jako toto nedělní je u nás ještě dnes dramaturgi­cký počin, ač je to jinak velmi slavné dílo. Stejně jako někdejší Bělohlávko­vy nahrávky všech Brahmsovýc­h symfonií.

Oba protagonis­té, sbor i orchestr, sdílejí ještě jeden úděl: jsou zavedenými uměleckými tělesy mezinárodn­ího renomé, která nemají stálého zřizovatel­e a rok od roku řeší, jak přes grantové žádosti zajistit dostatek financí. Pokud se má úroveň udržet, musí se konečně najít způsob, jak tyto subjekty osvobodit od těchto každoroční­ch starostí. Systémový a důstojnějš­í způsob, jak zajistit oběma tělesům zázemí, je však stále v nedohlednu – přitom umělecky si ho zaslouží stejně jako všechny stávající příspěvkov­é organizace.

Autor je redaktor ČRo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia