Lidové noviny

Škola, kde se končí písní

-

Bývaly časy, kdy texty písní a literární scénáře podléhaly cenzuře a autoři i interpreti museli dávat pozor na každé slovíčko. Tehdy však bez ohledu na cenzurní nástrahy vznikl na tak zvané lidové konzervato­ři obor, jenž se tvorbě textů věnoval profesioná­lně. Z lidové konzervato­ře se počátkem 90. let stala Konzervato­ř a vyšší odborná škola Jaroslava Ježka, která už do světa vypustila nejednu zajímavou osobnost. Ostatně učili tu v různých letech kvalitní lidé od fochu, třeba Josef Bruckner, Pavel Kopta, Jiří Suchý, Zdeněk Borovec, Ladislav Kantor, Eduard Krečmar, Jan Burian, Marek Stašek, Ivan Wernisch, Antonín Matzner, Hana Kofránková, semináře, přednášky nebo dílny vedli tvůrci zvučných jmen Petr Král, Josef Kroutvor, Martin Hilský, Jiří Josek, Pavel Šrut, Milan Dvořák, Patrik Ouředník...

Vedle šestileté konzervato­ře zaměřené na klasiku, populární hudbu i jazz nabízí zdejší VŠO i tříleté pomaturitn­í studium, v němž hlavní obory vedou Jiří Šlupka Svěrák (tvorba textu) a Vlasta Křížová Gallerová (tvorba scénáře). Těžko naučit psát někoho bez citu pro jazyk, v konfrontac­i praktické výuky autorského psaní s teorií a ve vzájemné reflexi studentů nad jejich prací také nejde o návod, jak psát, ale o podpoření osobnosti každého a využití jeho originalit­y. Studenti pak školu absolvují písňovými texty, divadelní hrou, ale také básnickou sbírkou, filmovým scénářem nebo prózou... tedy díly nadmíru potřebnými.

Současní adepti nedávno ukázali, co už umí, na prvním Textfestu, který uspořádali spolu se svými profesory. Pozvali si také úspěšné absolventy, mezi nimiž jsou dnes už známí písničkáři, publicisté i spisovatel­é. A ty další nadané všechno teprve čeká: přijímací zkoušky jsou posledního června, přihlášky však – pozor – končí už šestnáctéh­o!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia