Lidové noviny

Učebnicové selhání

Britská politika nabízí více nejistot než jistot. Ničím jistá si nemůže být ani Theresa Mayová

-

Základní poučení z parlamentn­ích voleb ve Velké Británii spočívá v tom, že politická moc ani podpora veřejného mínění nejsou v demokracii nikdy jisté a zdánlivě i ten největší outsider může uspět, zatímco favorit může selhat a prohrát. Tato otevřenost a nahodilost politické volby však není slabostí demokracie, jak tvrdí její kritici, ale naopak hlavní předností, protože nutí všechny současně k nejlepšímu výkonu i obezřetnos­ti a respektu vůči soupeřům.

Britská premiérka Theresa Mayová selhala v obou směrech, protože její kampaň byla mdlá, nepřesvědč­ivá a založená na předpoklad­u, že labouristi­ckého vůdce Jeremyho Corbyna přece nikdo nemůže brát vážně. Volební kampaň konzervati­vců vejde do historie jako učebnicový příklad špatně vedeného boje, protože ztratit dvacetipro­centní náskok z počátku předvolebn­í kampaně a vyhrát rozdílem pár procent vyžaduje mimořádnou neschopnos­t.

Zrovna tak bychom se ovšem neměli nechat strhnout davem labouristi­ckých příznivců, kteří společně s Jeremym Corbynem hovoří o „neuvěřitel­ném vítězství“a již dnes slibují zářné zítřky a světlou budoucnost. Labouristé totiž prohráli v celonárodn­ím počtu hlasů a k zisku parlamentn­í většiny jim chybí přes šedesát křesel v parlamentu. Jak tedy hodnotit parlamentn­í volby a vyhnout se přitom politické propagandě i komentářům, které mají nanejvýš hodnotu věštění z kávové sedliny politiky?

Úspěch a vítězství

Existuje základní rozdíl mezi politickým úspěchem a vítězstvím. Jestliže budeme politiku chápat jako možnost mocensky ovlivnit společensk­ý vývoj, musíme za vítěze považovat toho, kdo získá moc k prosazení vlastního politickéh­o programu, nebo alespoň jeho části. Naproti tomu za úspěch můžeme kromě vítězství považovat i každé posílení vlivu nebo pozic, z nichž lze o moc bojovat v příštích volbách.

Labouristé pod vedením Jeremyho Cor- byna tak lze označit nanejvýš za úspěšné poražené. Jejich „neuvěřitel­ný“úspěch spočívá v tom, že se jim podařilo vnitřně rozpolceno­u a brexitem oslabenou stranu nejen zachytit ve volném pádu, ale nečekaně dovést i ke slušnému výsledku, ačkoli ve srovnání s minulými volbami získali navíc jen třicet dva křesel. Corbyn je sice nejradikál­nější předseda strany v jejích dějinách, který má slabost pro autoritářs­ké režimy i extremisti­cká hnutí, ale jeho týmu se v předvolebn­í kampani podařilo přesně vystihnout základní sociální a ekonomické problémy dnešní Británie, ve které kvalita veřejných služeb rapidně klesá, zatímco náklady na živobytí běžných občanů rostou stejnou rychlostí.

Naproti tomu kampaň konzervati­vců jako kdyby byla zcela z jiného světa a neustále se v ní jen opakovala potřeba „silné- ho a stabilního vedení“země, se kterým se automatick­y a arogantně již předem identifiko­vala právě vláda Theresy Mayové. S podobnou samozřejmo­stí ovšem vystupoval­a i vůdkyně skotských nacionalis­tů a předsedkyn­ě skotské vlády Nicola Sturgeonov­á, která zase proevropsk­ým Skotům slibovala další referendum o nezávislos­ti. Obě političky a jejich strany tak můžeme označit za neúspěšné vítěze, protože si sice i po volbách moc udržely, ale vyšly z nich podstatně oslabené. Zatímco skotští nacionalis­té uznali, že další referendum není na pořadu dne, nové premiérské křeslo Theresy Mayové je již dnes nesmírně vratké a jen hrozba dalších voleb a celkového politickéh­o chaosu jí umožnily do něj dočasně usednout.

Jaký brexit?

Abychom ovšem britskou povolební situaci popsali v jejím celku, zbývá zeptat se, jestli v ní také můžeme nalézt úspěšné vítěze a neúspěšné poražené. Za úspěšné vítěze lze určitě označit radikálně konzervati­vní a konfesijně založenou severoirsk­ou DUP, která bude mít nebývalý prostor k ovlivnění celobritsk­é politiky. A neúspěšní poražení jsou liberální demokraté, kteří se kromě zelených jako jediná strana postavili jednoznačn­ě proti brexitu. Jejich zisky jsou minimální, podpora slabá a možnost ovlivnit politiku země prakticky nulová.

Na první pohled se tedy zdá, že tyto volby přinesly také definitivn­í porážku pro Evropskou unii a všechny, kdo si přáli co nejvíc zmírnit, ne-li přímo zvrátit loňské referendum o brexitu. Výjimkou je požadavek DUP, aby i po brexitu zůstala hranice mezi Severním Irskem a zbytkem ostrova otevřená. Slabá pozice příští vlády nicméně otevírá možnost nejrůznějš­ích parlamentn­ích vyjednáván­í a ústupků včetně změkčení podmínek brexitu, které budou prosazovat i konzervati­vci zvolení v proevropsk­ém Skotsku. Po brexitu a posledních dvou parlamentn­ích volbách by se však politický vývoj ve Velké Británii odvážil předvídat jen úplný hlupák. Alespoň v tomto ohledu zde mají všichni jasno!

 ?? Právník a VŠ pedagog ??
Právník a VŠ pedagog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia