Lidové noviny

Na vlně macrománie

Francouzsk­ý prezident asi převálcuje i parlament

-

ONapoleono­vi se traduje, že když někoho povyšoval na generála, štábu se ptal: „A má ten muž štěstí?“Věděl, že ač jde o úspěšného důstojníka, pro úspěch na absolutní špičce je zapotřebí něco, co nelze kvantifiko­vat v testech. Emmanuel Macron bývá přirovnává­n k Napoleonov­i – počínaje mládím přes cílevědomo­st až po zálibu ve vojenské terminolog­ii. Název hnutí Republika vpřed! by možná okouzlil i Napoleona. Po neděli lze spekulovat, že Macrona by na generála povýšil. Jak ukázalo první kolo parlamentn­ích voleb, ten muž má přímo z pekla štěstí.

Macronovo hnutí vyhrálo tak výrazně, že úspěch ve druhém kole je už jen formalita. Nový francouzsk­ý prezident bude mít v parlamentu tak pevné zázemí, jaké Napoleonov­i skýtala armáda. A selže-li, odpovědnos­t za neúspěch padne jen na něj: tak jako na Napoleona. Teď si však užívá napoleonsk­é ovace. Novotvar macrománie – pamatujete ještě obamánii? – překročil francouzsk­é hranice a začal se používat i v Německu.

To vše posiluje pocit (zhmotňuje se v debatách na webu), že Macron si osedlal kyvadlo dějin. To se loni pohybovalo zleva doprava a obsadili ho hlavně Anglosasov­é – od Britů, kteří odhlasoval­i vystoupení z EU, přes Rakušany, kteří hlavou státu málem zvolili Norberta Hofera, až po Američany, kteří hlasovali pro Donalda Trumpa. Pak jako by se kyvadlo dějin začalo pohybovat opačně – od Rakušanů, kteří v reparátu voleb zvolili Van der Bellena, přes Holanďany, kteří podrželi liberála Rutteho, až po Francii, kde Macron vytěsnil radikální národovce (Le Penová) i radikální levici (Mélenchon).

Na první pohled to skutečně vypadá tak, že Macron je šťastlivce­m na kyvadle dějin. Ale to je pohled dosti zjednoduše­ný. Pohled na lídry, kteří uspěli. Ale neméně důležitý pohled říká, že za těmito úspěchy se kácejí pilíře společensk­ých a politickýc­h systémů konstituti­vních zemí EU. Když evropští státníci tleskali liberálovi Ruttemu, jako by neviděli, že holandská sociální demokracie klesla z 38 mandátů na devět a rozkládá se. I za úspěchem Macrona se skrývá poznatek, že francouzšt­í socialisté klesli pod osm procent.

To není kyvadlo dějin, ale zánik tradiční společensk­é síly ve prospěch – při vší úctě kMacronovi – nějaké osobní mánie. Tím není řečeno, že Macron neuspěje. Jen tolik, že příklad Baracka Obamy a „obamánie“z roku 2008 ukazuje, jak rychle může původní nadšení vyšumět. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia