Lidové noviny

Pokrok zastavíš

Národní muzeum má konzervaci v popisu práce

-

Má vystřídat Franz Josef Julia Fučíka v panteonu Národního muzea? To samozřejmě záleží na preferencí­ch toho, kdo věc posuzuje, pro mnohé je Fučík hrdinou odboje, a císař utlačovate­lem národa. Opačný názor je též legitimní, protože autoři muzea vzdávali úctu panovníkov­i a zároveň nejvýznamn­ějšímu mecenáši instituce. Která verze historie má „platit“, ta původní, nebo ta z padesátých let minulého století?

Muzeum má konzervova­t, a je tedy logické, když ředitel takové instituce hodlá budovu uvést do stavu, v jakém ji zamýšleli její zakladatel­é. Nicméně zcela v intencích tohoto počínání by bylo, kdyby se v panteonu objevily informace o všech změnách. Samotný výčet, kdy a kdo přibyl či byl vyřazen, nestačí, vysvětlit by se mělo i to, co tím inscenátoř­i historie chtěli říci.

Příznivci Julia Fučíka se mohou cítit ukřivděni, nicméně soudě podle toho, jak se chováme v posledních 25 letech, budou mít smůlu. Zbourali jsme pomníky (a to nejen hromadných vrahů, ale třeba též Jana Švermy), přejmenova­li ulice a tváříme se, že nepěkná období vzývání podivných idolů v naší minulosti nehrála významnějš­í roli. Sami si tak připadáme ušlechtile­jší, protože s těmi „divnými lidmi“, kteří spoluvytvá­řeli tuhle společnost, nemáme nic společného.

Jenže co s panteonem? Nechceme-li přidávat Národnímu muzeu stále další a další aktuální velikány a udělat z něj časem cosi jako panoptikum, bude asi nejčistší panteon uzavřít a vnímat jej též jako muzejní exponát.

A o to, jestli byl pro naše historické osudy přínosnějš­í „starej Procházka“, nebo Julek Fučík, se můžeme přít i nadále, ale je to tak v pořádku. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia