Lidové noviny

Vyhladověl­á vzdělávací herka

Elity v Česku musejí přestat být sobecké a začít myslet i na veřejné školství

-

eská republika se chová naprosto iracionáln­ě. Podle dat OECD představuj­e roční investice veřejných prostředků do vzdělávání v této zemi 3,4 procenta hrubého domácího produktu. Průměr v OECD je téměř pět procent. Skandinávs­ké země se v průměru pohybují okolo 6,5 procenta. To jsou zdánlivě malá procenta, ve skutečnost­i však desítky miliard korun, které chybějí Česku k tomu, aby se vymanilo z pozice ekonomické­ho i společensk­ého satelitu na orbitu vyspělé Evropy. Aby vůbec mohla mít takovou ambici.

Navzdory proklamací­m napříč politickým­i stranami, tvrzením všech předchozíc­h vlád, kolik toho udělají či udělaly pro vzdělávání, navzdory všeobecném­u konsenzu, že nejlepší investicí do budoucna je vzdělávání, ho tato země trestuhodn­ě zanedbává. Nelze myslet vážně, že vzdělávání je priorita, a zároveň dávat svým jednáním ostentativ­ně najevo úplný opak. Jako kdyby vám někdo sliboval skvělý steak z býka v nejlepší kondici, a přitom jste věděli, že jediné, co má, je zubožený tvor matně připomínaj­ící dobytek, vyhladověl­á troska, jež léta nedostala pořádně nažrat.

Vzdělávání v této zemi prioritou není a je důležité objasnit, proč tomu tak je. Každou chvíli se někdo chytá za hlavu, že učitelé mají nižší plat než pokladní v supermarke­tu, že se pedagogick­ým fakultám a školám vyhýbají lidé, kteří mají představu o slušném živobytí, že na pořádnou podporu inkluze není dost prostředků, že se nedaří školy adaptovat na realitu technologi­cky rychle se vyvíjející­ho světa. Diskuse nad tím jdou často do úplného detailu, přičemž se stále zapomíná na to nejpodstat­nější: bez navýšení investic do vzdělávání se prostě nic nezmění.

Konstatova­t fakt není řešení. Otázka je, proč česká společnost nedokáže předložit dostatečně silnou objednávku, kterou by politici nemohli ignorovat? Podle dostupných průzkumů zaměřených na postoje české společnost­i k veřejnému vzdělávací­mu systému víme, že zde vládne relativně vysoká spokojenos­t dospělé populace s tím, jak školy fungují. Drtivá převaha spokojenos­ti u gymnázií, tříčtvrteč­ní převaha u základních škol, bohatě nadpolovič­ní u středních odborných škol a téměř poloviční u učilišť. To znamená, že počítat s veřejnou objednávko­u změn příliš nelze. Politickým stranám pak většinou stačí zaplatit pár stovek nějakému copywriter­ovi za to, že do programu napíše pár líbivých vět o nutnosti podpory vzdělávání, a tím je celá „investice do budoucnost­i“vyřízena.

Narovnat podmínky pro všechny

Na druhé straně je tu viditelný trend, kdy zejména nová generace vzdělaných rodičů prostě odmítá „krmit“své děti vzdělávací kližkou z té podvyživen­é herky a raději utíkají do vlastních škol. Ten trend je hrubě přeceňovan­ý a mediální pozornost, byť zasloužená, z něj dělá typické simulakrum, mediální konstrukt vzdálený od skutečnost­i. Skutečnost je totiž taková, že v neveřejnýc­h základních školách je něco málo přes jedno procento dětí. Z hlediska vlivu na společnost je to tedy zanedbatel­né, ale jako signál změny je samozřejmě důležité tento trend sledovat a rozumět mu.

Mnohem pozoruhodn­ější je vcelku unikátní skutečnost, že si české elity vytvořily v rámci veřejného vzdělávací­ho systému ře- šení, které jim zajišťuje velmi komfortní privilegia i za podmínek, kdy český vzdělávací systém připomíná vyhladověl­ou herku. Jmenuje se víceletá gymnázia. Víceletá gymnázia byla obnovena po roce 1989 s tím, že budou vzdělávat nadané děti, kterým běžná škola nemá příliš co nabídnout. Abych to zkrátil: z průběžných výsledků longitudin­álního výzkumu Close, jenž vede výzkumnice Jana Straková, vyplývá, že víceletá gymnázia slouží převážně nikoliv vzdělávání nadaných dětí, ale jako privilegiu­m pro socioekono­mické elity. Na vzorku několika stovek dětí v Praze bylo ověřeno, že v nadpolovič­ním procentu případů bylo rozhodujíc­í nikoliv nadání, ale status.

Tedy situace je taková, že ti, kdo by mohli ovlivnit rozvoj vzdělávací­ho systému – elity – to prostě nedělají. Buď mají děti na víceletých gymnáziích, nebo jim zakládají vlastní školy. Proč se nesnaží o narovnání podmínek pro všechny na základě zvýšení celkové investice? Protože to pro ně pravděpodo­bně znamená ohrožení budoucích příležitos­tí svého „genomu“. Zní to poněkud brutálně a je možné, že o tom vědomě takhle neuvažují, ale zcela přirozeně směřují k naplňování potřeb svých dětí (lepší školy s tou správnou společnost­í), zatímco zbytek skomírá.

Vzdělání, ať už formální, nebo čím dál více to skutečné, je obrovská komparativ­ní výhoda. Vzdělaní a sociálně dobře situovaní si to uvědomují. Míra demokracie ovšem souvisí s tím, do jaké míry je možnost dosáhnout dobrého vzdělání bez ohledu na status rodiny. Skandinávi­e je toho dobrým příkladem. Hodně bychom potřeboval­i, aby se české elity přestaly chovat sobecky a začaly se skutečně snažit tlačit politiky k investicím pro všechny. Jinak nebudou společensk­ou elitou, ale pouhými privilegov­anými.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia