Lidové noviny

Občanský aktivismus vs. pražské výtluky

-

Stav chodníků a ulic v Praze je zoufalý a dochází k jeho permanentn­ímu zhoršování. Chodníky, po kterých se dá bezpečně chodit jen v pohorkách, a ulice, které jsou pro běžné osobní automobily sjízdné jen s největší opatrností, tvoří novodobý pražský kolorit. Je to možná jediná oblast života, která se po roce ’89 nejen nezlepšila, ale spíše zhoršila.

Jak signál z Marsu zapůsobilo nedávné video magistrátu nabádající Pražany nepoužívat v ulicích vozidla SUV se zvýšeným podvozkem, která díry (odborně výtluky) zdolávají o trochu lépe. Kdyby místo videa zaplatil magistrát opravu pár děr, dalo by se v Praze bez obav ze zničení bot a aut chodit a jezdit lépe.

Za údržbu a opravy ulic a chodníků je v Praze odpovědná městská organizace s dlouhým názvem Technická správa komunikací. TSK má slušný web, kde je možné nahlásit závady ve schůdnosti a sjízdnosti. Rozhodl jsem se tento systém aktivistic­ky využít a otestovat, jak TSK zvládá reagovat na podněty, když už stav ulic proaktivně nekontrolu­je sama. Na Praze 3 jsem vybral z milionu děr tři a test mohl začít. První díra byla a je v ulici Jeseniova, která je na pražské poměry ještě v luxusním stavu. Při její fotografic­ké dokumentac­i jsem se dostal do malého konfliktu s nelegálním­i obyvateli Kliniky, před kterou se díra nalézá. Málem jsem dostal pohlavek, protože ztepilá aktivistka si vzala do hlavy, že fotím ji a její špatně zaparkovan­ou dodávku. Zbývající dvě ohlašované díry jsem lstivě umístil na začátek a konec ulice Koldínova s tím, že vedlejším výsledkem testu bude to, zdali někdo opraví jen tyto dvě díry, anebo i těch dvacet dalších, které se na zhruba 200metrové ulici vytvořily.

V neděli 19. března 2017 odpoledne začal test zadáním děr do sofistikov­ané webové aplikace TSK. Za dvě hodiny jsem zažil šok, když jsem náhodou zjistil, že dvě díry (první a poslední) v ulici Koldínova byly opraveny. Těch dvacet mezi nimi ale ne, což mi pomohlo trochu nabrat dech. Dal jsem TSK čas na vydechnutí a vedoucího provozu, který mě informoval o opravě, jsem se e-mailem otázal, co bude s dírou v Jeseniově a proč neopravili ostatní díry v Koldínově.

Z jeho reakce bylo patrné, že už jsme zpět v realitě. Díra v Jeseniově vyžaduje jinou technologi­i a ostatní díry v Koldínově nejsou tak hluboké. To je mimochodem nesmysl, protože asfalt v Koldínově je natažen na původní kočičí hlavy a všechny díry jsou hluboké naprosto stejně. Po dvou týdnech jsem věc mailem urgoval u ředitele TSK. Odpověděl mi manažer TSK, který mně vysvětlil, že v zimě byla zima a teď není asfalt. To vše z nepochopit­elných důvodů doporučený­m dopisem, takže jsem se ještě prošel na poštu.

Rozhodl jsem se věci popohnat výše a napsal jsem panu Dolínkovi, radnímu pro dopravu, který má v gesci i TSK. Odpověděl mi po šesti týdnech shrnutím problémů a jejich obtížného řešení. Vše má být opraveno do konce června, tak uvidíme. Mimochodem pan náměstek používá hezký dopisní papír a obálky a neposílá dopisy doporučeně, za což děkuji. Protože jsem nevydržel čekat na odpověď pana náměstka tak dlouho, obrátil jsem se před pár týdny i na paní primátorku. Kancelář primátorky potvrdila přijetí mailu, ale odpověď zatím nedorazila. Na koresponde­nci mě zaujala ještě jedna věc. Jak TSK, tak náměstek primátorky si zřejmě lustrují stěžovatel­e v centrální databázi obyvatelst­va. I když v koresponde­nci nepoužívám tituly, v odpovědích jsem je vždy našel. Asi chtějí stěžovatel­e pozitivně naladit.

Díra v Jeseniově se za dva měsíce zvětšila o 20 centimetrů a její oprava bude dražší. Díry v Koldínově se začínají spojovat v jednu velkou, takže jejich počet klesá.

Nakonec ale pozitivní zpráva. Do již hotového článku musím doplnit novinku. V ulici Koldínova jsou značky oznamující frézování vozovky. Tak třeba se ten občanský aktivismus přece jenom vyplatí. TOMÁŠ HLAVÁČ

Na můj mail odpověděl manažer Technické správy komunikací, který mně vysvětlil, že v zimě byla zima a teď není asfalt

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia