Lidové noviny

Módní řetězce věří bytové dekoraci

Podnikatel Amancio Ortega rozšíří na českém trhu svou obchodní síť Inditex. Kromě oblečení nabídne i vybavení domácnosti

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Obchody s módou chtějí kromě sezonního šatníku prodat zákazníkům i „trendy“životní styl. K oblečení přidávají vybavení bytu, kterým konkurují nábytkářsk­ým firmám.

PRAHA Španělská skupina obchodů Inditex na podzim rozšíří svou síť prodejen v Česku. Na tuzemský trh poprvé uvede značku Zara Home s domácími dekoracemi a obchod Oysho s nabídkou spodního a nočního prádla. První pobočky těchto prodejen se objeví v rozšířené části obchodního centra Chodov. „Otevření je naplánován­o na říjen,“potvrdila LN Marcela Hrdličková, ředitelka centra.

Z portfolia sítě obchodů Inditex tak už v Česku bude chybět jen značka Uterqüe prodávajíc­í módní doplňky. Další značky jako Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka a Stradivari­us jsou již na tuzemském trhu přítomny.

Síť dekorací a potřeb pro domácnost Zara Home založil španělský Inditex podnikatel­e Amancia Ortegy v roce 2003. Aktuálně provozuje 552 poboček s bytovou dekorací až v 70 zemích. Zatím poslední vznikly minulý rok v Srbsku, Jižní Africe, Paraguayi, Estonsku a Dánsku.

Značka Zara Home vydělala společnost­i Inditex v minulém roce 94 milionů eur (2,5 miliardy korun). Ortega však není jediný, kdo k módním řetězcům přiřadil vybavení pro domácnost.

Od roku 2013 jsou v Česku otevřeny i domácí potřeby švédské- ho řetězce H&M. Ten má nyní tři pobočky – ve vlajkové prodejně Na Příkopě, v obchodním centru Smíchov a v olomoucké Galerii Šantovka. Oddělení s potřebami pro domácnost přidaly i další ře- tězce s oblečením, například prodejna Next, která tento sortiment prodává od roku 1985. Do jejich portfolia patří i květinářst­ví Next Flower, které však na českém trhu nepůsobí.

Konkurence pro IKEA?

Právě otevřením malých poboček v centrech měst vytvářejí módní řetězce svou nabídkou drobných dekorativn­ích předmětů konkurenci velkým prodejcům nábytku. Ti mají často obchody až na okrajích. Uprostřed aglomerací jsou tak módní sítě se svými bytovými pobočkami mnohem dostupnějš­í.

Například švédský řetězec IKEA prodává v tuzemsku čím dál více dekorativn­ích předmětů na úkor nábytku. Loni patřily mezi jeho nejprodáva­nější zboží svíčky (3,5 milionu kusů), karafy (1,4 milionu) a žárovky (půl milionu).

Do vybavení domácností větších rozměrů se pustila jen značka švédské sítě Hennes & Mauritz s názvem COS, jejíž první pobočka v Česku otevřela loni v Pařížské ulici v Praze. Do svého portfolia zahrnuje kromě oblečení i předměty pro domácnost, které tvoří ve spolupráci s renomovaný­mi designéry. Poslední kolekce COS x Hay je ale dostupná pouze v Londýně, Vídni a Göteborgu. Kromě papírenské­ho zboží nebo ramínek nabízí i lehčí nábytek jako židle či konferenčn­í stolky.

Ne vždy ale kompletní sortiment pro životní styl od šatů po předložku do koupelny a polštáře přinese značce úspěch. Britský řetězec Marks & Spencer je příkladem obchodníka, kterému sázka na domácí potřeby nevyšla.

Neuspokoji­vý prodej tohoto sortimentu loni přiměl výkonného ředitele Steva Rowa k rozhodnutí, že společnost otevře až 200 nových poboček, jež se budou věnovat výhradně prodeji potravin. Několik z nich by se mělo objevit i na českém trhu. Poboček s názvem M&S Simply food je nyní ve Velké Británii již asi 600.

Společnost naopak plánuje uzavřít asi 53 obchodů v zahraničí včetně Číny, Francie, Slovenska nebo Polska. Zatímco čeští zákazníci u britského řetězce stále více utrácejí za oblečení, britští zákazníci věnují 60 procent nákupů právě potravinám.

 ?? První tuzemská pobočka Zary Home se objeví v obchodním centru Chodov. ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA ?? Míří do Česka.
První tuzemská pobočka Zary Home se objeví v obchodním centru Chodov. ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA Míří do Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia