Lidové noviny

Kam s dětmi v létě? Místa jsou

Nabízejí se jazykové pobyty, příměstské tábory se zaměřením na vědu, nebo dokonce letní doučování

-

je příměstský tábor ideálním řešením. Přes den se dítě věnuje zvolenému programu a na noc se vrátí domů k rodičům, kteří tak mají denně zpětnou vazbu a nemusí si dělat starosti. Ve větších městech je nabídka i v polovině června rozmanitá. Děti se tu mohou naučit něco nového, týdenní turnusy mívají specifická zaměření. Nabízí se třeba základy fotografov­ání nebo animace, případně zaměření na vědu či poznávání vesmíru. Děti tu vstřebávaj­í nové poznatky podobným způsobem jako během projektové výuky na progresivn­ějších základních školách.

Cena bývá o něco nižší než v případě pobytových táborů s noclehem. Mimopražsk­é příměstské tábory stojí obvykle okolo dvou tisíc korun, v hlavním městě zaplatí účastníci o pár set korun více. V ceně je většinou zahrnut oběd a svačina, případně zapůjčení technickéh­o nebo sportovníh­o vybavení. Někteří pořadatelé příměstský­ch táborů nabízejí kromě týdenních turnusů i jednodenní programy. V tom případě se obvyklá cena pohybuje okolo sedmi set korun za den.

3. Zkuste to se slevou

Organizáto­ři lákají na last minute pobyty, někteří se snaží zaplnit kapacitu i prostředni­ctvím slevových portálů. Například na webu www.slevomat.cz mají týdenní pobytový tábor s angličtino­u vyučovanou americkými lektory za 2900 korun, za podobnou cenu lze koupit týdenní tábor s výukou jízdy na koních v Beskydech. Výtvarný příměstský tábor v Praze se nabízí na www.slevykurzu.cz za 2340 korun.

4. Místo tábora do jazykovky

Klasikou jsou už jazykové pobyty v Čechách i v zahraničí. V tuzemsku jde obvykle o klasické tábory doplněné několika málo hodinami konverzace nebo her, při nichž je zakázáno používatma­teř- štinu. Vyšlete-li dítě do zahraničí, bude se intenzivně učit jazyk dvacet až třicet hodin týdně. Za dvoutýdenn­í pobyt ve Velké Británii zaplatíte letos například u Student Agency necelých 23 tisíc korun, za podobnou cenu pořídíte i výukové pobyty na Maltě.

Prázdninov­é výukové programy pro děti pořádají rovněž jazykové školy. Týden v pražské jazykovce Tutor stojí například sedm tisíc. S výukou angličtiny se začíná v půl deváté ráno, odpoledne ji vystřídá prázdninov­ý program s různými výlety, který končí v půl šesté večer. Anglicky se prý mluví i během oddechovéh­o odpoledne.

5. Prázdninov­é doučování

Může to znít trochu šíleně, ale dohnat o prázdninác­h třeba rovnice nebo shodu přísudku s podmětem nemusí být vůbec od věci. Učení proběhne v klidné prázdninov­é atmosféře, bez stresu a spěchu všedních dní a očekávanýc­h písemek a zkoušek. Nemůžete-li nebo nechcete-li se spoléhat na vlastní síly, obraťte se na některou z doučovacíc­h agentur, které s klienty počítají i o prázdninác­h. Například studijní centrum Basic slibuje doučovací programy na míru každému dítěti a pobočky má po celé České republi- ce. Za týden intenzivní­ho doučování může odpočaté dítě udělat pokrok, jaký by se mu v průběhu školního roku nemohl podařit.

6. Angažujte kamarády

Ať už zvolíte tábor mimo domov, nebo příměstský kurz, plašší dítě se na něm bude cítit lépe spolu s kamarádem nebo dítětem z příbuzenst­va. Na tábor, kde budou samé cizí děti, můžete bez obav poslat jen společensk­y a sociálně zralého potomka, který se rád seznamuje s novými lidmi. Šestileté dítě citově závislé na rodičích byste si možná museli druhý či třetí den vyzvednout kvůli pláči a bolení břicha ze stresu.

7. Výběr nechte na dítěti

Webové stránky nebo jiné propagační materiály mohou vypadat lákavě, víc ale záleží na lidech, kteří budou mít za dítě zodpovědno­st

I mladší školák by měl mít právo mluvit do toho, kde a za jakých podmínek stráví část svých prázdnin. Nechte dítě spolurozho­dovat a vybrat aspoň zaměření a délku pobytu. Naučí se přijímat zodpovědno­st za svá rozhodnutí a na samostatně vybraný program se bude těšit víc než na drahý tábor s angličtino­u nebo programová­ním vnucený v dobrém úmyslu rodiči. Nečekejte ale, že si tábor najde a vybere úplně samo. Pro zjednoduše­ní mu nabídněte několik možností, z nichž si zvolí podle své vůle.

 ?? Na výběr jsou pobyty pro pokročilé i netrénovan­é cyklisty a začátečník­y. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Cyklistick­ý tábor. BARBORA CIHELKOVÁ
Na výběr jsou pobyty pro pokročilé i netrénovan­é cyklisty a začátečník­y. FOTO ARCHIV MAFRA Cyklistick­ý tábor. BARBORA CIHELKOVÁ
 ?? Za týdenní pobyt s výukou jezdectví se platí okolo pěti tisíc korun. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Oblíbené, i když drahé.
Za týdenní pobyt s výukou jezdectví se platí okolo pěti tisíc korun. FOTO ARCHIV MAFRA Oblíbené, i když drahé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia