Lidové noviny

Může z toho být někdo moudrý?

-

Rodiče dětí, kteří chtěli posílat své děti do privátní ScioŠkoly ve Frýdku-Místku, píší otevřený dopis ministerst­vu školství. Nechápou, proč tenhle typ základní školy působící s úspěchem v jiných městech nedostal registraci také u nich. No, nějaký důvod by tu být měl. A možná by se dalo i vytušit jaký. Sociálněde­mokratické vedení ministerst­va nemusí mít zájem na tom, aby přibývalo elitních soukromých škol a ve veřejných školách zůstávaly jen děti, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit školné. Jenže takhle srozumitel­ně to neřekne. Když položíte dotaz, dostane se vám vysvětlení, že „... důvodem zamítnutí zápisu nové soukromé školy může být nesoulad s dlouhodobý­m záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015–2020 nebo s dlouhodobý­m záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy příslušnéh­o kraje“. Může z toho být někdo moudrý?

Organizáto­ři jednotných zkoušek to nemají jednoduché nikde na světě. Zatímco u nás se řeší, jestli byl Cermat letos příliš přísný, nebo naopak příliš benevolent­ní při hodnocení testů a písemek, v Anglii se musí garant celostátní středoškol­ské zkoušky GSCE momentálně vypořádáva­t s odpovědnos­tí za vyslovenou chybu v zadání jednoho z testů. Studenti měli počítat procento slov, ale místo slov se jim nabízela jen čísla. Podle ohlasů na internetu to vypadá, že to u některých vyvolalo docela značnou paniku. Zřejmě si mysleli, že jde o nějaký chyták.

Fidget Spinners neboli vrtítka nejsou módní výstřelek, říká titulek britského Guardianu a dodává, že to pochopí každý, kdo taky nevydrží sedět bez hnutí a při sezení aspoň cvaká propiskou. Populární hračka připomínaj­ící vrtuli helikoptér­y v malém zaplavuje v poslední době školy a učitelům brnká na nervy. Dělají se kvůli ní i různé výzkumy. Dotazovaní dospělí se v nich antistreso­vých pomůcek zastávají a říkají, že i jim umožňují soustředit se na úkoly, při kterých musí dlouho sedět. No, vyloučené to není. Fakt je, že člověk nebyl stvořený k delšímu sezení a zejména děti potřebují nějak naložit s přebytkem kinetické energie. Není ovšem vyloučeno, že kdyby se vrtulky zavedly do škol povinně, žáky by rychle přestaly bavit a začali by se v lavicích opět vrtět sami.

Stavební ohrada, která ještě nedávno oddělovala Werichovu vilu na pražské Kampě od zbytku parku, posloužila na několik dní jako výstavní plocha pro výtvarné práce školáků. Na téma Werich jich byly desítky. Většinou šlo o více či méně podařenou snahu vystihnout podobu nebo ještě lépe podobu a ducha klasika českého humoru. „Nejlíp ho trefil tenhle,“konstatova­l směrem k ženě, jež právě čtvrtky měnila, starší pamětník Werichova života. Byla vstřícná: „Tak se schválně podíváme. kdo ho maloval,“řekla a obrázek obrátila. Křestní jméno autora bylo Ahmed a i příjmení znělo jednoznačn­ě cizokrajně. A pak že nám Arabové nerozumějí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia