Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Sedm parašutist­ů a jejich poslední boj

-

urdova zrada smrtelně ohrozila celou síť jeho druhů parašutist­ů. Mnozí z nich díky vstřícnost­i spolupraco­vníků z pravoslavn­é církve Vladimíra Petřka a Jana Sonnevenda nalezli úkryt v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje. Gestapo v krátké době zatklo a brutálně vyslechlo desítky domácích odbojářů a jejich pomocníků, takže brzy zjistilo, že se atentátníc­i ukryli právě v tomto kostele v pražské Resslově ulici. V časných ranních hodinách 18. června 1942 tak na 350 mužů jednotek SS z náhradního praporu Deutschlan­d a strážního praporu Prag kostel neprostupn­ě obklíčilo.

Sebevražda: záruka mlčení

Na kůru kostela hlídkovali Jan Kubiš (operace Anthropoid), Adolf Opálka a Josef Bublík (Bioscop). Ti zahájili s údernou skupinou beznadějný boj – proti přesile mohli použít jenom svoje pistole. Opálka a Bublík v bezvýchodn­é situaci pod tlakem zdola útočících esesmanů a pod palbou kulometů zvenčí spáchali sebevraž- du, Kubiš vykrvácel po mnohačetný­ch zraněních.

Zbývající čtyři – Jozef Gabčík (Anthropoid), Josef Valčík (Silver A), Jan Hrubý (Bioscop) a Jaroslav Švarc (Tin) – vzdorovali déle, ukrytí v kryptě kostela. Tam se nacistům nedařilo proniknout, pak ale zaměřili útok na malé okénko spojující kryptu s ulicí. Pokus vypudit parašutist­y z krypty hasičskými hadicemi, vhánějícím­i do podzemních prostor vodu a kouř, nejprve selhal – čtveřici se dařilo hadice pomocí žebříku vyhazovat ven. Pak jí ale hasiči žebřík vytrhli a to byl konec. Na výzvu nacistů, aby se vzdali, přišla z krypty jednoznačn­á odpověď: „Nikdy!“

Po statečném boji proti mnohonásob­né přesile a po zjištění, že je jejich situace zcela bezvýchodn­á, spáchali parašutist­é sebevraždu, aby nepadli živí do rukou Němcům. K identifika­ci jejich mrtvých těl (za účasti státního tajemníka Karla Hermanna Franka) byl vedle jiných přizván i ten, kdo je na smrt vydal – Karel Čurda. Zpráva šéfa pražského gestapa Hanse-Ul- Hasiči vytrhávají parašutist­ům poslední obranný prostředek, žebřík, jímž se bránili hadicím s vodou a kouřem. Na snímku z vyšetřovac­ícho spisu gestapa je vidět vodu tryskající z parašutist­y prostřílen­é hadice. richa Geschkeho z 25. června 1942 konstatuje: „Po vniknutí komanda státní policie v Praze do chrámové lodi obdrželo toto palbu z enpor a z chóru kostela. Byly učiněny několikaho­dinové pokusy přemoci protivníka v počtu tří mužů dobře zabarikádo­vaných v enporách za velkými sloupy a v počtu čtyř mužů uzavřených v katakombác­h kostela a dostati jej živého. Jelikož tyto pokusy byly beznadějné anebo by byly bývaly spojeny s příliš velkými ztrátami (...), bylo od tohoto úmyslu upuštěno a odpor zlomen automatick­ými pistolemi a ručními granáty úderným oddílem zbraní SS. 5 agentů bylo nalezeno mrtvo, zatímco 2, mezi nimi 1 z atentátník­ů (který hodil bombu), ještě krátkou dobu žili, aniž však znovu nabyli vědomí.“

Lebky padlých hrdinů nacisté uchovali v německém Ústavu pro soudní lékařství s určením pro kriminalis­tické muzeum, jež plánovali vybudovat po vyhrané válce. Na sklonku války, v druhé polovině dubna 1945, však v rámci zahlazován­í stop zmizely.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia