Lidové noviny

Les mravní a duchovní vs. Ostrava

- MARTIN ZVĚŘINA

Ve středu se začnou prodávat vstupenky na jednotlivé koncerty příští sezony Collegia 1704, to je příležitos­t upozornit alespoň na některé. Výběr ze sbírky Selva morale e spirituale Claudia Monteverdi­ho zazní 19. prosince. Mravní a duchovní les je shrnutím, či chcete-li testamente­m, posledním dílem, které 74letý

REZONANCE

skladatel vytvořil. Pokud se podaří tohle dílo přivést na tuzemská pódia častěji, jako se to povedlo Collegiu 1704 s Mariánským­i nešporami, bude to skvělé obohacení posluchačs­ké nabídky. V příští sezoně budou uspokojeni i hledači zapomenutý­ch děl. Provedení oratoria představit­ele pozdního baroka Antonia Caldary Maddalena ai piedi di Cristo zazní 20. února a dvojsborov­é Dixit Dominus Leonarda Lea bude silvestrov­skou novodobou premiérou. Sezonu uzavře exkurze do Anglie 17. století, 19. dubna zaznějí vokální skladby Williama Byrda, Thomase Tomkinse, Johna Blowa a Henryho Purcella.

Komu se zdá, že staré hudby je mnoho, a potřebuje slyšet něco nového, měl by se chystat do Ostravy, kde mezi 24. srpnem a 2. zářím proběhnou Ostravské dny – mezinárodn­í festival nové a experiment­ální hudby.

Premiér bude na celkem 24 koncertech dost, například první provedení opery Miroslava Srnky Make No Noise na našem území (1. 9.). Již devátý ročník festivalu je i mezinárodn­ě unikátní událostí, protože kdy se na koncertu s názvem Radikální minulost potkáte s díly Ivese, Cage, Feldmana, Rychlíka či Glasse a program vám je předkládán jako soubor prověřenýc­h kousků hudební historie? Jinde by takový výběr autorů pokládali za velmi odvážný, Ostrava však dokáže přilákat posluchače na díla, která ještě nemají kulaté razítko hudebních dějin. Převažují zde opusy vzniklé v posledním desetiletí, ať jsou to autoři domácí, či cizozemští. Otevřené atmosféře pomáhají i prostory Provozu Hlubina v areálu bývalého černouheln­ého dolu či Trojhalí Karolina v bývalé koksovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia