Lidové noviny

Plán: triumvirát v ČSSD

ZJIŠTĚNÍ LN: Zaorálek má být volebním lídrem, Sobotka zůstane premiérem, Chovanec dočasně povede stranu

- PRAHA TOMÁŠ TOMÁNEK MARTIN SHABU

zí s nápadem, jak zastavit nepříjemný odliv voličské přízně.

V popředí už nebude jedna tvář lídra, ale hned trojice výrazných osobností sociální demokracie. Zkušený politik a obratný rétor Lubomír Zaorálek má v ostré předvolebn­í kampani zvrátit vražedný pokles preferencí. Vysoko ve stranické hierarchii se udrží i Milan Chovanec, statutární zástupce předsedy, jenž by měl řídit stranu místo Bohuslava Sobotky, který nese největší díl odpovědnos­ti za propad popularity.

Na premiéra Sobotku tak ve volbách zbude „pouze“vedení jihomoravs­ké kandidátky strany, ačkoli nedávno obhájil post prvního muže ČSSD.

Kvůli situaci dnes zasedne politické grémium. Jestli bude zmíněný plán platit, záleží na jednom klíčovém faktoru: Sobotka s ním musí souhlasit.

Nervozita a mlčení

Atmosféra v sociální demokracii byla před dnešním rokováním ner- vózní a napjatá. Potvrzoval­a to neochota členů strany komentovat aktuální dění. „Do jednání grémia nebudeme spekulace médií vůbec komentovat,“uvedl mluvčí ČSSD Mikuláš Klang.

„Pokud se chcete ptát na zítřejší grémium, rovnou říkám, že vám nic nepovím,“odbyl dotazy LN předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Ani stranický místopředs­eda a manažer kampaně Jan Birke nebyl o nic sdílnější. „Počkejte do zítřka,“vzkázal.

Právě jeho pozice je podle informací LN také ohrožena. Je totiž možné, že po dnešním odpoledním jednání už nebude volebnímu tažení své strany šéfovat.

Nervozitu mezi sociálními demokraty vyvolal setrvalý pokles preferencí. Strana by ráda ve volbách zatopila doposud vedoucímu ANO, ale v posledním průzkumu společnost­i Kantar TNS pro Českou televizi propadla až na čtvrté místo za ODS a komunisty. Pokračován­í na straně 2 Poznámka na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia