Lidové noviny

Dalíka čeká boj o výši trestu

- JAN HORÁK

PRAHA Jeden z nejznámějš­ích lobbistů posledních let začne brzy hrát o to, jak dlouhou dobu stráví ve vězení. Vrchní soud v Praze už naplánoval jednání, v němž se Marek Dalík pokusí obhájit v kauze souvisejíc­í s nákupem obrněných vozů Pandur. Lobbista už za podvod při dohadování kontraktu dostal čtyřletý trest, letos v dubnu ale po zásahu Nejvyššího soudu mohl vězení po několika měsících opustit.

„Jednání v této věci bylo nařízeno na 27. června,“sdělil LN Jan Fořt, mluvčí Vrchního soudu v Praze, jenž nejznámějš­ího lobbistu své doby posadil na čtyři roky za mříže. Pravomocný rozsudek zazněl loni v květnu. Dalík si vyslechl trest za žádost o téměř půlmiliard­ový úplatek za zprostředk­ování kontraktu mezi tehdejším kabinetem Mirka Topolánka a rakouskou firmou Steyr na dodávku více než stovky obrněnců. Podvod spočíval v tom, že tendr neměl šanci ovlivnit.

Případ ale do Prahy vrátil Nejvyšší soud, jenž verdikt po dovolání nejvyššího žalobce Pavla Ze- mana a Dalíkových advokátů zrušil. Vrchní soud v Praze tak musí projednat kauzu pečlivěji než v předchozím kole. Předně musí zvážit, kterého trestního zákona se bude při projednání případu držet. Bude se muset vyrovnat i s argumentem Nejvyššího soudu, že pro uložení čtyřletého trestu neměl oporu v zákoně.

Svárem je trestní zákoník

Kořeny případu sahají do listopadu 2007, kdy si Dalík v pražské restauraci U Malířů řekl trojici představit­elů firmy Steyr o úplatek třikrát šest milionů eur (484 milionů korun). Ačkoliv se žádost díky tomu, že manažeři úplatek odmítli, nenaplnila, vrchní soud Dalíka potrestal. Nicméně při uložení trestu sáhl po zákonu platném od roku 2010, přestože lobbista se provinil o tři roky dříve.

Podle Nejvyššího soudu jejich kolegové z Prahy nedoložili, proč nevycházel­i z trestního zákoníku platného v roce 2007. „Jde v podstatě o to, aby (Vrchní soud v Praze) nejprve znovu, důsledně a ze všech potřebných hledisek vyřešil otázku časové působnosti trestních zákonů a teprve v návaznosti na to přistoupil k právnímu posouzení předmětnéh­o jednání,“stojí v rozhodnutí, do něhož LN nahlédly. Nicméně nejzásadně­jším sdělením Nejvyššího soudu je, že co do objasnění podstaty kauzy postupoval soud správně. Jinými slovy okolnosti schůzky UMalířů po věcné stránce sedí. Vrchní soud jen musí doladit formální stránku. „V projednáva­ném případě nebyl skutkový stav věci zjištěn nezákonně, nedostateč­ně či povrchně a rozhodnutí odvolacího soudu nebylo v tomto ohledu projevem nepřípustn­é libovůle,“napsal senát Nejvyššího soudu, který vedl Eduard Teschler.

Právní zástupci klíčového lobbisty minulé dekády zůstávají před chystaným jednáním soudu zdrženliví. S ohledem na advokátní tajemství a taktiku nechtěli předestřít ani základní obrysy obhajoby, jak ji plánují v dalším stání vést. „Vracíme se do fáze, jako kdyby byla podána odvolání před projednání­m vrchním soudem. Očekávat lze cokoliv,“sdělil LN Dalíkův právní zástupce Tomáš Gřivna. Dalík si z trestu odseděl sedm měsíců, z bran znojemské věznice vyšel 12. dubna.

Lobbista a důvěrník někdejšího premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík míří do dalšího soudního kola v kauze Pandurů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia