Lidové noviny

Děti se musí hýbat tři hodiny denně

Životosprá­va českých školáků je bídná, zjistil velký průzkum Důsledkem jsou i špatné známky, podrážděno­st a nedostatek energie

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Nerudný školák, který domů nosí místo jedniček špatné známky. Obrázek, který není až tak ojedinělý. Příčinou nemusí ovšem být špatná parta nebo nezájem o školu, ale špatná výživa.

Konkrétně nedostatek železa. „Dětem často chybí. Poznat to můžeme jednoduše. Jsou často bez energie, podrážděné a mají i horší školní výsledky,“říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

Pestrá strava, která dětem zajistí všechny potřebné látky, totiž není jen podmínkou zdravého fyzického vývoje, ale i psychické kondice.

„Pokud má dítě, ale i dospělý, dobře vyvinutou duševní složku a k tomu adekvátní fyzickou zdatnost a obratnost, mámnohem vyšší sebevědomí,“konstatuje Petr Havlíček, výživový specialist­a.

Pokud tato rovnice neplatí a kromě psychické nepohody mají děti ke všemu špatný imunitní systém, hůř se jim vyvíjí mozek i ostatní orgány.

Do tohoto koktejlu se navíc přidává, že české děti příliš neholdují pohybu. Každé třetí trpí nadváhou. A podle aktuálně zveřejněný­ch dat Světové zdravotnic­ké organizace se situace v průběhu posledních let zhoršuje.

Projekt Fandíme zdraví, který podporuje ministerst­vo zdravotnic­tví, se tento trend snaží u školáků zvrátit. Mezi necelými pěti tisíci z nich odborníci zkoumali, jak často sportují, jak tráví víkendy a jak se stravují.

Dříve šest, dnes alespoň tři hodiny pohybu denně

Výchozím parametrem pro odborníky bylo, že by se děti měly hýbat nejméně tři hodiny denně. „Když jsem začal v sedmdesátý­ch letech učit, říkalo se, že by to u dětí v mateřské školce a v základní škole mělo být šest hodin a až pět hodin u žáků druhého stupně. Dnes odborníci přistoupil­i na to, že jsou dobré alespoň tři hodiny denně,“poznamenal garant projektu pro oblast sportu Jan Tupý.

Zhruba tuto dobu ovšem školáci podle výsledků průzkumu denně prosedí u televize nebo počítače. V dotazníku téměř polovina z nich přiznala, že před obrazovkou stráví každý den dvě a více hodin.

Pohybové kroužky ve škole navštěvuje 40 procent dětí. Když měly uvést, kolikrát denně ve školním prostředí cvičí mimo tělesnou výchovu, možnost „vůbec“vybralo zhruba 11 procent z nich. Mimo školu po vyučování sportuje 62 procent dotázaných.

Víkendy jsou ale pro tuzemské školáky doslova odpočinkov­é. Hýbají se méně než během všedního dne. „Maminka si chce odpočinout, tatínek ještě něco dodělává do práce a dítě je v takovém poklidu. Mnohé nemají nikoho, kdo by je k pohybu nutil, jako třeba ve škole učitel tělesné výchovy,“konstatuje Jan Tupý. Podle Havlíčka se rodiče snaží vymýšlet aktivity ještě u dětí, které docházejí na první stupeň základní školy. Po vstupu potomků na druhý stupeň už tak důslední nejsou. „Bez rodičů to ale nepůjde. Nemůžeme chtít po škole, aby z dětí udělala sportovce,“podotkl.

I z údajů Světové zdravotnic­ké organizace vyplývá, že čím starší dítě je, tím víc se jeho pohybová aktivita snižuje. U dívek je tento trend nejviditel­nější. V jedenácti letech se denně pohybuje 23,4 procenta z nich, v patnácti už jen necelých 14 procent.

V současnost­i už také neplatí, že by děti žijící na vesnici byly aktivnější. „Před dvaceti lety na tom byly výrazně lépe, dnes se rozdíl mezi městem a venkovem úplně setřel,“podotkl Havlíček. Potíž spatřuje i v tom, že se rodiče obávají své potomky pouštět samotné ven.

„Narážíme také na to, že lékaři při sebemenším zdravotním problému dítěte omezují jeho pohyb. Jsou ale i rodiče, kteří to přímo vyžadují. To není správné,“dodal Havlíček.

Počítá se i běžná chůze nebo venčení psa

Projekt Fandíme zdraví se snaží propagovat mezi dětmi takzvanou pohybovou pyramidu, která má tři patra a střechu. Na jejím základě by měly pochopit, jaké pohybové aktivity jsou pro ně během dne prospěšné. Nejspodněj­ší patro obsahuje aktivity běžného dne – od chůze do školy přes venčení psa až po hraní na hudební nástroj. Tomu všemu by se dítě mělo věnovat 90 minut denně.

U náročnější­ho pohybu z druhého patra pyramidy se ještě příliš nezadýchá. Setrvat by u něho mělo až hodinu denně. Sem patří třeba jízda na kolečkovýc­h bruslích nebo rychlejší chůze. I když mnoho školáků pomyslně nedoleze ani do tohoto patra, je před nimi ještě třetí a střecha. „Třetí patro představuj­e intenzivně­jší pohyb, kterého by děti měly mít až třicet minut denně. Jde například o vytrvalý běh nebo plavání,“říká Tupý. Jako špičku pyramidy si pak mohou představit sprint nebo běh do kopce. „Tedy pohyb, u kterého se zpotíme a zadýcháme. Díky vysoké intenzitě stačí opakovaný pohyb po dobu deseti až dvaceti sekund,“popsal Tupý. Mezi pokusy by mělo následovat vydýchání po dobu až dvou minut.

Odborníci v rámci projektu spolupracu­jí zároveň s učiteli, kuchařkami v jídelnách, cílí ale i na rodiče. „Ke změně nestačí jen dě- tem nabídnout více pohybových kroužků nebo nové vybavení tělocvičny. Stejně jako v případě jídelníčku i u pohybu je důležitá pestrá nabídka, osobní příklad a spolupráce rodičů, školy a mimoškolní­ch organizací,“dodal Jan Tupý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia