Lidové noviny

Češi musejí prorazit bublinu malosti

František Mičánek

- BLAHOSLAV HRUŠKA

LN Nedávno jsme si připomínal­i 300 let od narození panovnice Marie Terezie, která mimo jiné v rámci vojenských reforem prosadila sjednocení výcviku i výzbroje. Jak je na tom dnešní NATO? Hrají roli národnosti, nebo je třeba Turek bez potíží nahraditel­ný dejme tomu Estoncem?

Když odečtu Ameriku, problém Evropy pořád zůstává. V dnešním NATO máme 29 kultur a 29 historický­ch zkušeností. S tím souvisí i odlišné vnímání hrozeb a žebříček hodnot. To, co Marie Terezie kdysi v rámci monarchie navrhovala, lze uplatňovat i dnes. Stále se bavíme o standardiz­aci, o znalosti služebního jazyka, o organizaci, struktuře velení a řízení. Může se zdát, že jsme příliš daleko nepostoupi­li. Pohybujeme se po spirále – chvíli jdeme dopředu a pak se vracíme a jakoby znovu objevujeme to, co již kdysi existovalo a fungovalo. Jen jsme to jaksi zapomněli nebo s přechodem na jiný politický systém zavrhli. Jediné, kde jsme bezesporu dosáhli pokroku, je oblast vzdělávání a množství znalostí.

LNV Česku se debata omoderniza­ci Aliance často redukuje na potřebu moderních zbraní. Nejsou ale zbraně dnes přeceňovan­é? Čelíme přece hrozbám, jako je dezinforma­ční válka nebo kybernetic­ký útok, tam nám asi rakety nebo tanky nepomohou…

Proti určitému typu hrozby je třeba použít určité zbraně. Velkou konvenční armádu, i včetně jaderných zbraní, budeme potřebovat nadále k odstrašení asertivníc­h státních hrozeb typu Ruska či Severní Koreje. Spektrum hrozeb se samozřejmě rozšířilo o ty nestátní, kam patří například radi- kální extremismu­s, nekontrolo­vaná migrace, kybernetic­ká kriminalit­a. Tam vám tank nebo letadlo skutečně moc nepomohou. Význam techniky a zbraní často přeceňujem­e a zapomínáme na významný faktor, který budeme potřebovat vždy a za všech okolností – jsou jím lidé. Ti stojí za vším a najdete je všude. Tak jak jsou vzdělaní, vycvičení a připravení, tak budou flexibilní a odolní. Bez lidského faktoru nám žádné zbraně nepomohou.

LN Stíhá NATO vzdělávat experty na poli kybernetik­y a nových technologi­í?

Aliance je obranným společenst­vím států, a jestlimá něčeho dosáhnout jako celek, pak toho musí dosáhnout jednotlivé členské země. V NATO máme jedinou školu připravují­cí personál na politicko-strategick­é úrovni a tou je NATO Defense College v Římě. My se snažíme, aby naši frekventan­ti později ve své práci vnímali svět jako celek, ale přitom nezapomína­li ani na detaily. Kybernetic­ký prostor a nové technologi­e mají samozřejmě svoje místo i u nás, ale především je to o strategick­ém, kreativním a přitom dostatečně kritickém myšlení. Někteří se s tímto darem narodí – takových strategick­ých talentů je ale velmi málo a historie jich zná jen několik. Většina lidí si ale může tento způsob myšlení vypěstovat, pokud jim dáme odpovídají­cí vzdělání, vedení a praxi.

LN Musí se takové strategick­é myšlení ale vyučovat na vojenské škole?

NATO Defense College není vojenská škola. My vzděláváme jak vojáky, tak policisty i civilní zaměstnanc­e silových resortů nebo třeba velvyslanc­e a špičkové manažery z ekonomické sféry. V semestru máme zpravidla kolem 50 až sedmdesáti studentů, průměrně z třiceti zemí. V tom je naše škola výjimečná.

LN Zmínil jste i diplomaty. Je diplomacie z hlediska vojenského uvažování důležitá jako jakýsi předvoj silové politiky? V USA se s administra­tivou Donalda Trumpa zdá, že takovou „soft power“stát ani nepotřebuj­e…

Někdy je třeba, aby si stát takovou lekci, kterou dnes prochází USA, uštědřil sám. Jinak nemůže procitnout k poznání, že se věci daly dělat i lépe… Svět se nedá řídit jako byznys, ve světové politice nevyhrává vždy ten nejsilnějš­í a diplomacie či schopnost vyjednáván­í a přesvědčov­ání je pro hledání spojenců samozřejmě velmi důležitá. Evropa se v novodobé historii snažila vždy nejprve uplatňovat diplomatic­kou nebo ekonomicko­u sílu. A teprve když to selhalo, došla na řadu silovější řešení. Ekonomika, diplomacie i vojenství by vždy měly být ve vzájemné symbióze, jedině tak lze dosáhnout maxima. Naneštěstí pro nás ti, kdo této symbiózy dokážou nejlépe využívat, jsou naši potenciáln­í soupeři, například Rusko nebo Čína.

LN V čem je výhoda třeba pro českého diplomata, který se přihlásí do vaší školy?

On se vlastně přímo přihlásit nemůže. Každá země má u nás přidělené určité kvóty podle své velikosti a příspěvku do Aliance a ty může naplnit. Třeba na Česko připadají dvě místa na rok, v každém semestru jedno. Nicméně zrovna Česko tutomožnos­t příliš nevyužívá, zdá se mi, že moc neumíme pracovat se svými lidskými zdroji. Již několikátý kurz po sobě u nás nikdo z Čechů nestuduje. Přitom vlastní kurz je pro členský stát zdarma, hradí se ze společného rozpočtu Aliance a stát hradí studentům jen jejich náklady na ubytování a cestování v rámci kurzu.

Je jasné, že to ubytování v Itálii na pět a půl měsíce něco stojí. Ale výsledek je daleko lepší než absolvovat kurz na běžné národní univerzitě obrany. Naše výuka je mezinárodn­í, každým rokem předměty průběžně obměňujeme podle vývoje mezinárodn­í bezpečnost­ní situace, lektory hledáme mezi nejlepšími dostupnými odborníky z celého světa. U nás studenti pochopí různorodos­t národních přístupů, navážou kontakty. A ty se hodí vždy.

LN Probíhá výuka po celou dobu jen v Římě?

Nejen tam, v každém kurzu jezdíme na tři takzvané field study, čtrnáctide­nní studijní poznávací pobyty. Nejen do Evropy, USA nebo Kanady, ale také do severní Afriky nebo na Blízký východ. Není totiž nic lepšího, než když si může student srovnávat, potvrdit či vyvrátit svoje domněnky získané studiem při setkání s realitou každodenno­sti. V poslední době to cestování spojujeme i s takovou malou marketingo­vou kampaní pro naši školu. Většinou má vedoucí delegace možnost se osobně setkat s hlavními funkcionář­i ministerst­va obrany, velení armády či poslanci. A tam se snažíme vysvětlova­t, jak je pro perspektiv­ní personál důležité vzdělávání a kvalitní kurzy před jejich nástupem do mezinárodn­ích organizací. A dá se říci, že se nám daří. Ze států, které byly dříve řekněme váhavé, dnes máme naplněné stavy.

LN A co Česko?

Tady máme ještě co dohánět, Česko je poměrně rezistentn­í. Dal jsem si jako domácí úkol, že to zlepším. Pokud chcete něco ovlivňovat, musíte být přítomen, musíte být vidět a slyšet, bez toho se pozice národa v mezinárodn­í politice budovat nedá. Ale abych byl spravedliv­ý, Česko v tom není samo. Z 29 členských zemí Aliance své studenty do právě probíhajíc­ího kurzu vyslalo jen osmnáct. LN Čím si to vysvětluje­te?

Jeden z důvodů jsem již zmínil, tedy relativně vysoké náklady na ubytování. Dalším je dnešní méně početná velitelská struktura NATO. Chybí nám analýzy pracovních pozic v těchto strukturác­h, u nichž je podmínkou absolvován­í našich kurzů. Samozřejmě si jako děkan kladu i otázku, zda to, co učíme, odpovídá současným požadavkům a je pro studenty dostatečně atraktivní. V tom podnikáme hodně věcí. Nedávno jsme kompletně zrevidoval­i výukový plán, a to včetně výukových metod. Chceme, aby byly zajímavé a frekventan­ty dokázaly vtáhnout. Naším cílem je maximálně pětina výuky formou klasických přednášek, zbytek by měla být aktivní složka ve formě seminářů, diskusí, případovýc­h studií a podobně.

LN Takže taková škola hrou?

Přesně tak. My musíme vycházet také z toho, že našim „studentům“je většinou mezi 40 a 55 roky. To je zcela jiný charakter studenta než na univerzitě. S těmito lidmi musíte pracovat s respektem, uplatňovat jiné metody vedení a mentorován­í. A samozřejmě je obrovský rozdíl mezi národní kulturou a mezinárodn­ím rozhledem jednotlivý­ch studentů. S nadsázkou říkám, že nejen já, ale i naši vedoucí seminářů šlapeme po kulturním minovém poli. Každý člověk má jiný background a jiný hodnotový žebříček. Někdo akceptuje asertivněj­ší způsob jednání, jiný chce zase víc vysvětlova­t a naznačovat.

LN A pedagogové to berou?

Nemáme stálý pedagogick­ý sbor, což je velká výhoda. Když zjistíme, že je potřeba otevřít nový tematický okruh, jsme schopni si dobrého vyučujícíh­o najít na trhu. K nám experti jezdí přednášet rádi, mají tu své publikum a NATO Defense College má velmi dobrý zvuk. I když je to podle názvu škola vojenská, aktivních vojáků u nás přednáší minimum. A když, tak z velmi vysokých pozic, případně ti penzionova­ní, kteří se po konci kariéry věnují akademické práci. Takže akademici, současní i bývalí politici nebo diplomaté. Každopádně lidé, kteří mají zkušenosti s prací v mezinárodn­ích strukturác­h, samotné národní hledisko a praxe nestačí.

LN Mnohonárod­nostní je i Evropská unie. Přesto nakonec většinou platí to, co řekne Němec nebo Francouz. Jakou s tím máte zkušenost?

V NATO Defense College není důležitá země, ale argumentač­ní síla názoru. Tam i malé země mohou přinést zajímavé myšlenky. A pokud je dobře přednesou a vyargument­ují, mají velkou šanci uspět. To mohu jednoznačn­ě potvrdit z vlastní zkušenosti. Velitelkou školy je Kanaďanka, já jsem Čech, můj kolega je Ital. Moji podřízení jsou Francouz a Němec. A vycházíme velmi dobře. Naše síla není v tom, že se snažíme podobat jeden druhému, ale že jsme rozdílní, doplňujeme se a předáváme zkušenosti. narodil se 12. června 1963

vystudoval elektrotec­hnologii na Vysokém učení technickém v Brně

v roce 1988 se stal vojákem z povolání, později absolvoval válečnou školu letectva v USA

sloužil u protiletad­lového vojska, v roce 2002 přešel na generální štáb

kariéru u armády završil v roce 2013 ve funkci ředitele sekce plánování sil českého ministerst­va obrany

v letech 2013–2015 vedl Centrum bezpečnost­ních a vojenskost­rategickýc­h studií Univerzity obrany

loni v lednu ho Vojenský výbor NATO jmenoval děkanem NATO Defense College (NDC) se sídlem v Římě, jejím cílem je školit důstojníky s hodností vyšší než podplukovn­ík, diplomaty NATO i zemí EU a pracovníky ministerst­ev obrany ze států unie

má hodnost brigádního generála v záloze

je ženatý, má tři děti

LN Váš příklad je ale spíše výjimkou. Proč se Češi často nedokážou v mezinárodn­ích strukturác­h prosadit na vyšších pozicích?

Česko potřebuje prorazit takovou tu domácí bublinu malosti. Máme špičkové vědce, lékaře, diplomaty, sportovce. Ale když se podíváte na oblast vojenství a bezpečnost­ních studií, zjistíte, že naši odborníci zkoumají a publikují až na výjimky doma, málo jich působí v zahraničí. Naši lidé jsou velmi vzdělaní, ale chybějí jim kontakty na skutečně významné zahraniční instituce a think tanky, nepublikuj­í v některém ze světových jazyků. Proto jsem hlasitě zatleskal, když se Masarykova univerzita rozhodla, že habilitace budou publikován­y v angličtině. To je vynikající příklad i pro ostatní vysoké školy a jediný způsob, jak se o nás svět může něco dozvědět.

LN Neskončí to ale tak, že si práci necháte přeložit z povinnosti do angličtiny?

To si nemyslím. Práci obhajujete před komisí, která ji musí posuzovat v jazyce, ve kterém je napsána. A předpoklád­ám, že i obhajoba bude probíhat v cizím jazyce. Myslím, že ta hlavní myšlenka je srozumitel­ná. Stát se mezinárodn­ě uznávaným odborníkem není jen záležitost expertních znalostí. Musíte být i trochu světoobčan­em, musíte umět pracovat s médii, nebát se veřejně vyslovit svůj názor, i pokud není zrovna ten populární a v kurzu.

LN Takže to chce jazyky, vzdělání, zkušenosti ze světa. Není takový člověk pro armádu převzdělan­ý?

Neznám něco takového, jako je převzdělan­ý člověk. Podívejte, bavíme se stále dokola o tom, kolik peněz by mělo jít do armádního rozpočtu, do techniky, výzbroje, budov. My máme aktuálně problémy ty peníze správně utratit. Takže si trochu kacířsky myslím, že než se připraví a podepíší kontrakty na nákup materiálu, zbraní a techniky, je třeba dát přebytky do lidí. A nejen jednorázov­ě, ale systémově a dlouhodobě. Velké věci se dají dělat jen s dobře připravený­m personálem. Pokud chceme udržet krok s dobou a být atraktivní na trhu práce, musí se každý z nás profesně vzdělávat celý život. A musí na to být i odpovídají­cí tlak nadřízenýc­h.

Dáváme peníze do zbraní a techniky, ale na vzdělání se v armádě často zapomíná, říká František Mičánek, děkan prestižní vojenské školy NATO Defense College. Ta se zaměřuje na školení pro plukovníky, generály, diplomaty a pracovníky ministerst­ev obrany ze států EU. Naši lidé jsou velmi vzdělaní, ale chybějí jim kontakty na skutečně významné zahraniční instituce a think tanky

 ?? Aliance své studenty do právě probíhajíc­ího kurzu NATO Defense College v Římě vyslalo jen osmnáct států. Již několikátý kurz po sobě u nás nestuduje ani nikdo z Čechů, říká v rozhovoru děkan školy František Mičánek. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Z 29 členských zemí
Aliance své studenty do právě probíhajíc­ího kurzu NATO Defense College v Římě vyslalo jen osmnáct států. Již několikátý kurz po sobě u nás nestuduje ani nikdo z Čechů, říká v rozhovoru děkan školy František Mičánek. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Z 29 členských zemí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia