Lidové noviny

Tři dekády jízd s Erasmem

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Natálie Nádeníčkov­á studuje v Brně biologii, ale využila též příležitos­tí, jež dává výměnný program Erasmus a od roku 2014 šířeji koncipovan­ý Erasmus+.

„Během bakalářské­ho studia jsem se vydala do Vídně. Jelikož se mi zkušenost velice líbila, odjela jsem i na svůj druhý pobyt, tentokrát dál, konkrétně na Azorské ostrovy,“vypráví budoucí bioložka o svých zážitcích na univerzitě v portugalsk­ém městě Angra do Heroísmo, které je na seznamu chráněných památek UNESCO.

Jiný pohled na svět, přátelé v cizích zemích i přínos pro odborné studium – to bývají nejčastěji zmiňovaná pozitiva unijního projektu, který začal 15. června 1987. Tehdy se na něm podílelo jen jedenáct zemí a v prvním ročníku vyjelo pouze 3244 studentů.

Z Česka už jelo 280 tisíc lidí

Za tři celé dekády toto číslo vyskočilo na více než devět milionů osob, ovšem nejen vysokoškol­áků (kteří převažují), ale též učitelů či zájemců o odborné vzdělávání v jiné zemi Evropské unie. „Česká republika se do programu Erasmus zapojila až v roce 1998 a od té doby se z Česka do programu zapojilo více než 280 tisíc osob ve všech sektorech,“sdělila LN Dana Petrová, ředitelka Domu zahraniční spolupráce (DZS), jenž tyto aktivity pro ministerst­vo školství spravuje. Z tohoto počtu bylo přes 90 tisíc vysokoškol­ských studentů a 32 tisíc pedagogů, dále 33 tisíc studentů středních škol, jejich učitelů a na 90 tisíc výjezdů mládeže neboli mladých dobrovolní­ků.

„Protože program Erasmus+ pokrývá komplexní škálu vzdělávací­ch sektorů, zůstává nejčastěji využívaným a nejoblíben­ějším programem,“říká Petrová, která DZS nově vede. Existují ale i další programy, jako CEEPUS, AKTION či FreeMovers. Navíc větší školymají i své bilateráln­í programy pro vazby se zahraniční­mi univerzita­mi nebo své letní školy.

Pro české studenty byly v uplynulé dekádě nejatrakti­vnějšími ze- Top 5 zemí, kam jeli čeští studenti za studiem nejčastěji: Německo Francie Španělsko Velká Británie Finsko

Top 5 zemí, odkud nejvíce příjížděli studenti do Česka: Španělsko Francie Slovensko Turecko Polsko 10 677 osob 7190 6377 5450 3789 6878 osob 5936 4479 4459 4376

Pramen: LN, DZS, údaje za období 2006/07 až 2015/16 měmi Německo, Francie, Španělsko, Velká Británie a Finsko. Naopak nejvíce k nám od roku 2006 jezdí na zkušenou Španělé, Francouzi, Slováci, Turci a Poláci.

Zítra uplyne třicet let od zahájení programu Erasmus pro výjezdy studentů. Do ciziny zamířilo přes devět milionů Evropanů.

Univerzita Karlova ve špičce

Dvě české instituce – jedna v Praze a druhá v Brně – jsou velmi aktivní i z celoevrops­kého pohledu. Kupříkladu ve školním roce 2014/15 se Univerzita Karlova dostala do první desítky škol, jež vysílají nejvíce studentů a pedagogů „na Erasmus“. Zásluhou 1490 výjezdů byla desátá, dvanácté místo za 1441 osob obsadila Masarykova univerzita, nejspíše i se započtenou slečnou Nádeníčkov­ou.

Program je mezi studenty populární, dává jim často první příležitos­t žít pár měsíců v cizí zemi, neboť hradí cestovné i stipendium na pobyt. Taková věc něco stojí; Evropská unie do Erasmu mezi roky 2014 až 2020 investuje 14,7 miliardy eur, přičemž vznikly i některé studie, které zpochybňuj­í užitečnost vložených peněz nebo „exkluzivit­u“výjezdů pro údajně vyšší společensk­é třídy.

Evropská unie je však jedním ze svých nejúspěšně­jších projektů velmi nadšena. „Každé euro, které do Erasmu+ investujem­e, je investicí do budoucnost­i, do budoucnost­i mladých lidí a naší evropské ideje. Není lepších investic nežli do těchto zístřejšíc­h lídrů,“řekl včera Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise.

V současnost­i se na spolupráci v Erasmu+ podílí 33 evropských zemí – všech 28 členů EU plus Turecko, Makedonie, Norsko, Island a rovněž Lichtenšte­jnsko.

 ?? Jezdí nejčastěji do Německa FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Čeští studenti
Jezdí nejčastěji do Německa FOTO SHUTTERSTO­CK Čeští studenti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia