Lidové noviny

Katar přerostl Saúdům přes hlavu

-

Celá řada států vyzývá Saúdskou Arábii a Katar, aby urovnaly vzájemné rozmíšky, které minulý týden dostaly podobu totální izolace katarského poloostrov­a ze strany Rijádu a jeho spojenců. Navenek zatím ale nic nenasvědču­je tomu, že by zprostředk­ovatelské úsilí zejména Kuvajtu, Ománu a Turecka přineslo výsledek.

kapacit možnost, jak skutečně začít létat jinam.“

Trnem v oku mnoha blízkových­odním vládám je i katarská televize al-Džazíra, která podněcoval­a lidové hnutí arabského jara, tepe do zkorumpova­ných režimů a izraelské okupace Palestiny a nabourává letitý status quo regionu. V kuloárech proto koluje zvěst, že v rámci urovnání krize bude prosaúdský tábor požadovat úplné zrušení stanice. Dauhá ale i v ochraně svého mediálního impéria vzdoruje. „Zcela odmítáme jakékoli diskuse o al-Džazíře, to je vnitřní katarská záležitost, do níž nikdo nemá co zasahovat,“prohlásil v pondělí v Paříži katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abd ar-Rahmán.

Už minulý týden deník Financial Times přišel s informací, že saúdský režim pobouřilo i to, když Katar údajně vyplatil miliardu dolarů ve složité výměně zajatců a rukojmích – skupiny Katařanů zajatých šíitskými ozbrojenci v Iráku a šíitských zajatců držených sunnitským­i rebely v Sýrii. Zatímco Rijád dnes tyto postupy interpretu­je jako podporu terorismu, faktem je, že Katar podobně dosáhl řady výměn už v minulosti – například když dostal na svobodu skupinu jeptišek unesených džihádisty v Sýrii nebo když dojednal výměnu pěti příslušník­ů Talibanu držených Spojenými státy za amerického vojáka, který padl do zajetí v Afghánistá­nu. Lze předpoklád­at, že ve všech případech Katar do transakcí zapojil když ne své finanční zdroje, tak rozhodně efektivní sítě své tajné služby.

Češi vědí své…

Pro českého čtenářemůž­e být zajímavá hlavně událost z jara 2015, kdy se ze zajetí dostaly dvě české turistky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které o dva roky dříve unesli ozbrojen- ci v západním Pákistánu. Ačkoli většina českých médií operovala s oficiálně šířenou informací, že svobodu zajistila Češkám turecká humanitárn­í organizace IHH, jak už tehdy informoval­y LN, ve skutečnost­i v zákulisí celou věc dojednal právě Katar, kam kvůli tomu v tichosti jezdily špičky českých tajných služeb i tehdejší šéf zahraniční­ho odboru Hradu Hynek Kmoníček.

„Schopnost Katařanů udržovat úzké diskrétní vztahy s různými blízkových­odními protihráči mají zkrátka tu výhodu, že pak Katar může vést podobná zákulisní vyjednáván­í,“řekl tehdy LN anonymně dobře informovan­ý český zdroj.

V Saúdské Arábii nicméně v uplynulých týdnech převážil názor, že tyto schopnosti a aktivity nejsou u konkurence žádoucí. Saúdům k blokádě Kataru coby „zastánce Íránu“mohla dodat apetit i návštěva amerického prezidenta Donalda Trumpa v Rijádu, jeho pochvalná slova na adresu saúdskoara­bského režimu a stejně paušalizuj­ící kritika Teheránu. Tváří v tvář ostré roztržce mezi arabskými spojenci Američanů vzal nakonec Washington zpátečku a vydal už několik smířlivých prohlášení a výzev k urovnání krize. „Blokáda Kataru je velmi komplexní situace,“připustil ministr obrany James Mattis.

Například Spojené arabské emiráty, které rovněž vytáhly proti katarským sousedům, paralelně s ostrou rétorikou dál odebírají katarský zemní plyn. A nejsou jediné, což může nabídnout i klíč k řešení konfliktu. „Pokud by byly blokovány vývozy katarského plynu, země jako Británie, Japonsko, Jižní Korea a Čína by se dostaly do energetick­é krize,“varoval Kristian Coates Ulrichsen, který se arabskými státy a hlavně Katarem zabývá na texaské Riceově univerzitě. „Pro malou zemi, kterou v Zálivu obklopují větší a potenciáln­ě rozpínavé síly, je mezinárodn­í partnerstv­í klíčovým nástrojem k zajištění bezpečnost­i. Myslím, že právě na to nyní Katar sází,“dodal.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ?? Saúdy mohla k blokádě Kataru přimět i květnová návštěva amerického prezidenta Donalda Trumpa (uprostřed), jenž pěl na Rijád slova chvály a zároveň kritizoval Írán. FOTO PROFIMEDIA ?? Mezi „svými“.
Saúdy mohla k blokádě Kataru přimět i květnová návštěva amerického prezidenta Donalda Trumpa (uprostřed), jenž pěl na Rijád slova chvály a zároveň kritizoval Írán. FOTO PROFIMEDIA Mezi „svými“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia