Lidové noviny

Národní frontě dochází dech

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Před několika měsíci se Evropa obávala, že by se nacionalis­tka Marine Le Penová mohla stát francouzsk­ou prezidentk­ou. V souboji s liberálem Emmanuelem Macronem ale neuspěla a nedělní parlamentn­í volby jí přinesly další studenou sprchu: i když ona sama v obvodu Hénin-Beaumont na severu země bodovala, její spolustran­íci už tak úspěšní nebyli. Krajní pravice tak v Národním shromážděn­í může na svůj cíl – vytvoření vlastní frakce – zapomenout. Stranou navíc zmítají spory, kdo je za fiasko zodpovědný a jak se postavit k euru.

K vytvoření parlamentn­í skupiny by Národní fronta (FN) potřeboval­a patnáct poslanecký­ch křesel, podle projekcí před druhým kolem jich ale nezíská více než deset. A jak upozornil týdeník Le Nouvel Observateu­r, mohla by dokonce v Národním shromážděn­í zasedat Marine Le Penová nakonec sama. Poslední průzkum společnost­i Ispos/Steria předvídá lepenistům jedno až tři křesla. Právě zklamaní voliči Le Penové už po prezidents­kých volbách nenašli motivaci přijít k volebním urnám podruhé, a Národní fronta tak doplatila na nízkou volební účast.

V dosavadním sněmu měli po- slance dva – vnučku zakladatel­e partaje Marion-Maréchal Le Penovou a Gilberta Collarda zvoleného v regionu Gard na jihu země. Le Penová mladší ale krátce před volbami ohlásila odchod z politiky a Collard bude mít pozici ve druhém kole extrémně obtížnou. V prvním totiž zvítězil o pouhou desetinu procenta před Marií Saraovou, kandidátko­u Macronovy strany La République en marche! (Republika vpřed!). Bývalá toreadorka se může spolehnout, že ji v neděli podpoří minimálně socialisti­čtí voliči, zřejmě ale i stoupenci pravicovýc­h Republikán­ů, aby vytvořili hráz před politikem Národní fronty. I když tak strana skončila se třinácti procenty hlasů na třetímmíst­ě, tedy zhruba stejně jako v posledních parlamentn­ích volbách, lepenisté neskrývají zklamání. Už v neděli o něm mluvil Florian Philippot, jeden z hlavních ideologů FN. I jeho čeká ve druhém kole těžký úkol porazit kandidáta prezidento­vy strany. Další ze stranickýc­h „těžkých vah“, europoslan­ec Nicolas Bay, byl vyřazen už v prvním kole.

Bay, který byl volebním manažerem FN, už z neúspěchu obvinil právě Philippota – partajní dvojka totiž během kampaně vy- tvořila stranickou platformu s názvem „Patrioti“. „Místo, aby se soustředil­i na volby, nechali někteří zaznít nesouhlasn­é hlasy uvnitř strany,“citoval deník Le Monde rozčilenéh­o Baye.

V cestě stojí i krajní levice

Vedle obvyklých soupeřů z řad centristic­ké strany Republika vpřed! a Republikán­ů čekají dva kandidáty lepenovců ve druhém kole i souboje s krajní levicí: v komunistic­ké baště na severu se Hortense de Mereuilová setká s komunistou Alainem Bruneelem, v šestém obvodu Meurthe-et-Mosselle pak na kandidáta Národní fronty čeká Caroline Fiatová, krajně levicová politička Nepoddajné Francie Jeana-Luka Mélenchona.

„Jak vysvětlit, že nepoddajní mohou počítat s deseti až dvaceti křesly za deset procent hlasů a Národní fronta se musí spokojit s třemi až deseti křesly za čtrnáct procent hlasů?“stěžovala si po volbách Le Penová. Její plán na oddémonizo­vání extremisti­cké strany se pomalu rozplývá a ukazuje se, že Le Penová narazila na svůj strop – navzdory teroristic­kým útokům z posledních let už její antiimigra­ční rétorika další voliče nepřitahuj­e.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia