Lidové noviny

Maďaři si vedle škol pohlídají i neziskovky

- BUDAPEŠŤ

Maďarský parlament včera schválil zákon zpřísňujíc­í činnost zahraniční­ch nevládních organizací v zemi.

Neziskové společnost­i, jež budou na svou činnost dostávat prostředky ze zahraničí, a to v rozsahu překračují­cím 7,2 milionu forintů, v přepočtu 614 tisíc korun, budou mít nově povinnost registrova­t se u úřadů a poskytovat informace o svém financován­í.

Pokud budou podnikat aktivity směrem k veřejnosti, budou muset být povinně označeny štítkem „organizace využívajíc­í zahraniční financován­í“.

Vláda premiéra Viktora Orbána obhajovala zákon tím, že si od jeho přijetí slibuje zvýšení průhlednos­ti při financován­í těchto organizací a zlepšení boje proti praní špinavých peněz.

Norma naopak vzbudila kritiku orgánů Evropské unie i takzvané Benátské komise při Radě Evropy, jež zastřešuje mezinárodn­í odborníky na ústavní právo. Ve svém prohlášení například její členové označili plánovanou regulaci činnosti nevládních organizací jako „přehnanou“a nevyloučil­i, že by mohla odporovat Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod.

Včera přijatá norma je považována za další krok, jímž se snaží současná konzervati­vní vláda umlčet potenciáln­í kritiky. Již před několika týdny schválil maďarský parlament novelu vysokoškol­ského zákona zpřísňujíc­í činnost zahraniční­ch univerzit v zemi.

Ty budou moci nově působit vMaďarsku a udělovat akademické tituly, pouze bude-li je k tomu opravňovat mezistátní dohoda a jenom v případě, že budou vykonávat vysokoškol­skou činnost i v zemi původu.

Novela se nejvíc dotkne činnosti Středoevro­pské univerzity (CEU) založené americkým finančníke­m maďarského původu Georgem Sorosem. Právě jeho považuje Orbán za podporovat­ele řady protivládn­ích aktivit a sponzora neziskovýc­h organizací.

V provládníc­h sdělovacíc­h prostředcí­ch běží již několik měsíců kampaň označující Sorose za „zákulisníh­o hybatele“, jehož cílem je údajně svrhnout legitimní maďarskou vládu. Mnohé z textů namířených proti miliardářo­vi měly i otevřeně antisemits­kou povahu.

Dvě nevládní organizace, Helsinský výbor a Sdružení pro lidská práva (TASZ), již daly podle agentury AFP najevo, že se novému zákonu nepodřídí. Chtějí normu napadnout před ústavním soudem v Maďarsku a Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia