Lidové noviny

Lidé nejsou pouhá čísla

- JIŘÍ MACHALICKÝ

-Mansfeldsk­ém paláci, v jednom z výstavních prostor Galerie hlavního města Prahy. V těchto velkoryse působících sálech dobře vyznívají série rozměrných pláten Anticorps, v nichž malíř reaguje na vztahy v současné společnost­i.

Zabývá se v nich v několika významovýc­h rovinách událostmi, které již řadu let ovlivňují myšlení lidí a které se při své tragičnost­i dokonce takřka stávají součástí každodenno­sti. Jde o teroristic­ké činy různého druhu, které mají kromě jiného své příčiny v lhostejnos­ti lidí k osudu ostatních. Žáčkův projev má hluboký filozofick­ý obsah. Autor se nesmiřuje s danou situací, vlastně tento problém sleduje vedle dalších témat už řadu let.

Josef Žáček nepatří mezi malíře, kteří by vystavoval­i často. Jeho nejnovější práce, mapující terorismus a utečenecko­u krizi, právě k vidění v Colloredo–Mansfeldsk­ém paláci v Praze. Výstava nese název Anticorps. jsou

Estetika s etikou

V jeho tvorbě nejde tedy jen o estetiku, ale také o etiku, která s estetikou samozřejmě úzce souvisí. Připomíná, že naše postoje k různým událostem působícím na utváření vztahů ve společnost­i ovlivňují i náš vlastní život, že nelze stát mimo hru a myslet jen na své bezpečí, pohodlí a osobní prospěch. Žáčkova tvorba vychází také z víry, že vše je možné změnit, že každý však musí sám ke změnám přispět. Malíř se také zamýšlí – i v souvislost­i s vlnou migrace – nad tím, jaký význam má lidská individual­ita, že je nutné vnímat každého jako jedinečnou osobnost a ne jako číslo, jako součást bezejmenné­ho davu.

Mottem výstavy je úvaha rakouského filozofa Konrada Paula Liessmanna o každodenno­sti, která vyjadřuje opakování různých úkonů, jež jsou nedílnou a zároveň důležitou součástí našeho života. Bez nich si ho nelze předsta- vit, bez nich není možné ani uskutečnit své představy. Každý má své zaběhnuté rituály a zvyky, ať už je to kdokoliv. Neobejdou se bez nich ani tvůrčí lidé, kterým Autor je historik umění

 ?? I když se Josef Žáček zabývá současnou společnost­í a politikou, vyhýbá se aktivismu. FOTO GHMP ?? Tematické série.
I když se Josef Žáček zabývá současnou společnost­í a politikou, vyhýbá se aktivismu. FOTO GHMP Tematické série.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia