Lidové noviny

K čemu je užitečný pytlík na zvratky

- ONDŘEJ BEZR

Kniha Nicka Cavea z roku 2015 nese v originále název The Sick Bag Song. Překladate­l Bob Hýsek dal vydání pro nakladatel­ství Argo v podstatě doslovnou, ale vlastně mnohem expresivně­ji znějící podobu Píseň z pytlíku na zvratky.

Cave tvrdí, že kniha, jakýsi umělecký cestovní deník z turné po severoamer­ickém kontinentu v roce 2014, vznikala tak, že si psal, co mu táhlo hlavou, právě na sáčky určené pro případ nevolnosti v letadlech. Ve svých postřezích ostatně komentuje, jakou podobu mají u různých leteckých společnost­í, takže toto tvrzení působí autenticky, byť v něm nepochybně kus spisovatel­ské licence bude.

Pro Caveovo psaní na pomezí čistě vyprávěcí prózy, básní v próze a ryzí poezie je samozřejmě ty- pický stejný výraz, který známe z textů jeho písní, v tomto ohledu se autor rozdvojit nemůže.

V kapitolách, pojmenovan­ých po zastávkách turné, nejen vypráví prožité příběhy na cestě rockové kapely (před dvaceti třiceti lety by asi byly daleko drsnější, červenou linií postaršího rockera je zde telefonová­ní manželce), ale se svým potemnělým viděním se také nechává unášet vizemi, jež by byly pastvou pro psychoanal­ytika. Nezapomíná ani na (sebe)ironii a humor, rys, jenž u jeho tvorby bývá přehlížen. Ve chvílích, kdy se označí za „božstvo“anebo vypráví, jak si přibarvuje své ikonické havraní vlasy, z textu cítíme úsměv, schovaný za oblakem kouře z neodmyslit­elné cigarety.

Nick Cave už dávno přesáhl pozici kultovního zpěváka. Letos 26. října hodlá pokořit největší halu v Česku, pražskou O arenu. Povědomí o něm aktuálně posiluje české vydání jeho poslední knihy a také kompilace nejlepších nahrávek.

To nejlepší

Dobrým „soundtrack­em“ke čtení Caveovy knihy může být nová kompilace jeho starších písní, nazvaná Lovely Creatures. Vyšla v několika podobách. Základní je dvojCD s 21 písněmi, jež v podstatě rozšiřuje původní „bestofku“z roku 1998 o ukázky z pozdějších alb. Podstatně rozšířená verze na trojCD přináší i skladby možná ne tak slavné, jichž si však jejich autor obzvláště váží; součástí tohoto vydání je i DVD s raritními živými záznamy a částmi rozhovorů s protagonis­tou. Exkluzivní sběratelsk­é vydání přidává ještě knihu o 256 stranách.

 ?? Nick Cave má v ČR hodně fanoušků. FOTO MAFRA – VÁCLAV PANCER ?? Častý host.
Nick Cave má v ČR hodně fanoušků. FOTO MAFRA – VÁCLAV PANCER Častý host.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia