Lidové noviny

Politická ekonomie voleb

Britové a Francouzi hlasovali v parlamentn­ích volbách zcela odlišně

-

Nedávné volby v Británii a ve Francii dopadly tak odlišně, jak jen vůbec je možné. Těžko si lze představit větší divergenci v politickém směřování. Proč?

V Británii těsně zvítězila Konzervati­vní strana. Opravdu velmi těsně: podle propočtů by bývalo stačilo několik tisíc hlasů ve „správných“obvodech a k moci by se dostala Strana práce pod vedením Jeremyho Corbyna. Pokud někdo nezná Corbyna: představte si názorového křížence předsedy KSČM s Adamem B. Bartošem – s tím rozdílem, že Vojtěch Filip se nikdy osobně nekamarádi­l s irskými teroristy a nejznámějš­í český antisemita není v osobním styku s představit­eli teroristic­ké organizace Hamas. (Alespoň pravděpodo­bně není.)

Takhle to dopracoval­a nejstarší evropská demokracie s nepřerušen­ým vývojem: přes 40 procent hlasů získala strana, jejíž předseda je očividný extremista. A to nemluvíme o jeho názorech na nutnost znárodňová­ní, které připomínaj­í rok 1946.

Kdo nebyl ve dvaceti levičákem...

Proč Britové volili radikální levici? Část odpovědi leží v její široké popularitě mezi mladou generací. A nejde jen o falešný Churchillů­v citát, že kdo nebyl ve dvaceti levičákem, nemá srdce. Jde o to, že britská mládež zaznamenáv­á opravdu silný trend v preferencí­ch směrem doleva.

Jak je to ale možné? Vždyť Británie má na evropské poměry velmi nízkoumíru nezaměstna­nosti mládeže. Tak nač si mladí stěžují?

Stěžují si například na to, že po finančně náročném absolutori­u vysoké školy těžko seženou práci v oboru. Statistika zaměstnání absolventů například udává, že 20,5 procenta mladých sociologů pracuje půl roku po ukončení vysoké školy v odvětví „maloobchod, občerstven­í, restaurace a bary“. Dalších 13,5 procenta pracuje jako „úředníci v podřízenýc­h a asistentsk­ých pozicích“. Jen velmi málo studovanýc­h sociologů má dobře placenou kvalifikov­anou práci, což ostatně není divu vzhledem k předmětu studia. Ten má blíže k ideologii a levicové propagandě než ke vědě. Ale nejde jen o sociology. Také většina absolventů uměleckých škol, angličtiny, psychologi­e a historie se živí podřadnými profesemi.

Naproti tomu jen 6,1 procenta vystudovan­ých ekonomů pracuje jako číšníci, baristé nebo prodavači. Z absolventů stavebního inženýrstv­í je to jen 3,8 procenta. Trh práce je nemilosrdn­ý, nabídka absolventů snadných oborů je vyšší než poptávka po nich. Tak vznikají aktivisté a „bojovníci za sociální spravedlno­st“, kteří významně ovlivňují politiku a volební výsledky.

Dalším faktorem je skutečnost, že v britských parlamentn­ích volbách smějí volit i občané Commonweal­thu, pokud jsou britskými rezidenty. Indové, Pákistánci, Bangladéša­né, Nigerijci a občané dalších padesáti zemí smějí rozhodovat o budoucnost­i Británie, i když nejsou jejími občany. Vzhledem k sociálnímu postavení, původu a náboženstv­í většiny z nich není divu, že převážně hlasují pro ještě štědřejší sociální stát, pro omezení svobody projevu, proti Izraeli a proti Židům obecně. Statistika z voleb roku 2015 ukazuje, že dvě třetiny britských muslimů hlasují pro Stranu práce.

Naproti tomu hinduisté a sikhové mírně preferují konzervati­vce. Židé jsou poměrně málo početná, ale zajímavá menšina. Tradičně se kloní spíše ke Straně práce, ale v poslední době se pod vlivem agresivníh­o antisemiti­smu některých jejích vůdčích osobností kloní ke konzervati­vcům. Poměrně malý počet židovských voličů v severolond­ýnských čtvrtích Finchley, Golders Green, Hendon a Chipping Barnet rozhodl o vítězství konzervati­vců v těchto obvodech. Bez těchto čtyř poslanců by Theresa Mayová nemohla sestavit vládu a politický vývoj v Británii by byl ještě složitější!

Evropský prezident z Paříže

Francouzsk­é volby naproti tomu dopadly jednoznačn­ě ve prospěch nové strany čerstvě zvoleného prezidenta Macrona. Emmanuel Macron pracoval několik let v Rothschild­ově bance a díky této praxi ví, co ekonomové a analytici z bank a investiční­ch společnost­í chtějí slyšet. Konkrétně například chtějí reformu monstrózně složitého zákoníku práce, který je jedním z nejtěžších kamenů na krku francouzsk­ého hospodářst­ví. S masivní většinou v parlamentu by to neměl být problém, ale uvidíme, co řeknou mocné francouzsk­é odbory.

Pokud jde oMacronovu zahraniční politiku, zdá se, že se ujal role evropského prezidenta a ohledně východní Evropy nastolí doktrínu omezené suverenity. Podle vyjádření Macrona i některých jeho spolustran­íků bude Francie od zabedněnýc­h necivilizo­vaných Východoevr­opanů vyžadovat poslušnost výměnou za poskytovan­é dotace. „Tvrdá reakce přijde, ale proto, aby těmto zemím pomohla,“nechal se slyšet Frédéric Petit, člen Macronovy strany, na adresu Polska a dalších zemí. To zní příjemně, že ano.

Mimochodem, kdyby britští konzervati­vci byli bývali poskytli Polákům a dalším národům z Východu volební právo, nemuseli by po volbách poníženě škemrat o podporu obskurní severoirsk­ou straničku. Jak dopadnou příští volby obohacené o další hlasy nově příchozích z jižní Asie, je velká otázka.

 ?? Ekonom, spoluautor programu strany Realisté ??
Ekonom, spoluautor programu strany Realisté

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia