Lidové noviny

Recyklace jedné legendy

-

Minulý týden schválili čeští poslanci velkou většinou napříč politickým spektrem usnesení o tom, že „hrdinové od Zborova se zasloužili o stát“. „S hlubokou úctou a vděčností si připomínám­e 1. a 2. července 1917 jako slavné dny naší historie. Oběti českoslove­nských legionářů přinesly u Zborova velké vítězství a významně přispěly k uznání legitimity zahraniční­ho odboje a našeho práva na sebeurčení. Činy legionářů by neměly být nikdy zapomenuty.“

Bitva u Zborova se stala jednou z konstituti­vních legend první republiky, v české imaginaci něčím na způsob „bitvy u Verdunu“. V kontextu války na východní frontě šlo však o bezvýznamn­ou šarvátku, která jiným historikům než českým nestojí většinou ani za zmínku. Legionářům z Českoslove­nské střelecké brigády se 2. července 1917 podařil v rámci tzv. Kerenského ofenzivy nečekaný průlom do rakousko-uherských pozic, ruské velení však s takovým úspěchem nepočítalo a nedokázalo jej využít, takže legionáři museli pod tlakem německých a rakousko-uherských záloh zase ustoupit. Legionáři v bojích ztratili 178 mužů, zhruba tisíc jich bylo zraněno. Při akci zajali čtyři tisíce nepřátelsk­ých vojáků a ukořistili velké množství výzbroje včetně děl a minometů.

O tom, že by „oběti českoslove­nských legionářů“v bitvě u Zborova „významně přispěly k uznání legitimity zahraniční­ho odboje“, se dá dost pochybovat. Nepochybně však úspěch legionářů, náležitě využitý propagačně, upevnil pozici českoslove­nského zahraniční­ho odboje v Rusku, jehož vlastní ozbrojené síly byly po únorové revoluci v rozkladu.

Na bitvě u Zborova je dnes nejpozoruh­odnější to, že v ní bojovali Češi proti Čechům. Proti legionářům totiž stály 35. plzeňský a 75. jindřichoh­radecký pluk, jejichž příslušník­y byli většinou Češi. Bitva u Zborova spíše než nějaké hrdinské zúčtování s odvěkými nepřáteli připomíná bratrovraž­edný boj. Utrpení Čechů na „nesprávné straně“však dnešní legendisté opomíjejí stejně jako za první republiky. A to přesto, že Českoslove­nská republika se například k důstojníků­m, kteří u Zborova veleli rakousko-uherským útvarům, zachovala více než gentlemans­ky a přijala je do své armády.

Aby recyklace zborovské legendy byla dokonalá, uskuteční se v červenci podle vzoru roku 1927 „národní pouť do Zborova“. Zatímco před devadesáti lety šlo o akci hlavně vojenskou, dnes má nad ní převzít záštitu předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Během slavnostní­ho aktu má být do mohyly poblíž bojiště vsazeno citované usnesení poslanců, které zcela opomíjí Čechy v rakousko-uherských uniformách. Není ale už čas podívat se na Zborov oproštěný od legend? A připomenou­t alespoň v nějaké půlvětě i Čechy na druhé straně fronty?

Bitva u Zborova spíše než nějaké hrdinské zúčtování s odvěkými nepřáteli připomíná bratrovraž­edný boj. Utrpení Čechů na „nesprávné straně“však dnešní legendisté opomíjejí stejně jako za první republiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia