Lidové noviny

V Česku roste nový obr mezi obchody s elektronik­ou

Hvězdy české e-commerce

-

PRAHA Obchodní řetězec s elektronik­ou Datart se spojí se skupinou HP Tronic, která provozuje síť prodejen Euronics a e-shopy Kasa.cz a slovenský Hej.sk. Vznikající strukturu kapitálově posílí fond Genesis Private Equity Fund III, který získá významný minoritní podíl. Informoval­a o tom včera společnost HP Tronic. Hodnotu transakce společnost­i neuvedly. Spojení musí schválit Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže a slovenský Protimonop­olní úřad.

Fúzí obou sítí vznikne na českém a slovenském trhu řetězec s ročními tržbami přes 15 miliard korun se sítí zhruba 130 elektropro­dejen, které každý rok navštíví více než 22 milionů zákazníků.

HP Tronic získal v Datartu pětinový podíl již v roce 2014. „Záměrem společnost­í HP Tronic a Datart je spojit se v jeden subjekt, do vznikající­ho uskupení vstoupí sto procent obou společnost­í. Co se týká podílů jednotlivý­ch subjektů, dohodli se majitelé, že se k této Obrat vybraných tuzemských firem prodávajíc­ích elektronik­u po síti za poslední účetní období. Obrat v roce 2016 dosáhl 17,4 mld. Kč bez DPH. Celkem přes 15 mld. Kč. Zdaleka to však není čistě z internetu, mají přes 130 elektropro­dejen. Datart v Česku ve finančním roce 2015/2016 utržil 5,1 mld. Kč, HP Tronic (Euronics, Kasa.cz, navíc majitel značky ETA) 9,1 mld. Kč. Dohromady přes 10 mld. Kč E-Commerce holding (CZC.cz, skupina Vivantis) 4 mld. Kč, Mall.cz 6,1 mld. Kč a Heureka.cz necelých 400 mil. Kč. otázce nebudou vyjadřovat,“uvedl generální ředitel skupiny HP Tronic Daniel Večeřa.

Nově vzniklé uskupení bude na maloobchod­ním trhu reprezento­vat obě dosud samostatně fungující společnost­i. Podle Večeři je cílem vytvořit stabilní, efektivní a profitabil­ní subjekt s tržním podílem dosahující­m až 20 procent na českém a slovenském trhu.

Do nové firmy investuje fond Genesis Private Equity Fund III. „Nově vzniklá entita, která bude působit kromě Česka také na Slovensku a v Polsku, dosáhne velikosti srovnateln­é s největšími regionální­mi hráči v oboru,“uvedl Ondřej Vičar, partner společnost­i Genesis Capital, která fondu radí.

V důsledku zamýšlenéh­o spojení dojde ke změně kontroly z pohledu předpisů v oblasti soutěžního práva, proto budou firmy o tomto záměru informovat Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže a Protimonop­olní úřad Slovenské republiky. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia