Lidové noviny

Vyděrače WannaCry lze přelstít

-

MOSKVA/PRAHA Už měsíc terorizuje škodlivý program WannaCry počítačové uživatele po celém světě. Přestože vrchol má již za sebou, dokázal si podmanit přes 250 tisíc počítačů ve více než 150 zemích světa. Odborníci z ruské bezpečnost­ní společnost­i Kaspersky Lab teď ale přišli na to, jak zákeřného škůdce porazit.

WannaCry patří do skupiny takzvaného ransomwaru, tedy virů, které po nakažení počítače zašifrují data na pevném disku a za jejich znovuzpřís­tupnění žádají výkupné. Konkrétně uWannaCry 300 dolarů do tří dnů nebo 600 dolarů do týdne, jinak o ně nešťastník přijde. Jenže autoři tohoto vyděrače jsou jen lidé a ti dělají chyby.

Na nedostatky v kódu, které umožňují odšifrován­í složek, teď při vlastní analýze narazili experti z Kaspersky Lab. Většina z nich přitom umožňuje obnovu souborů pomocí veřejně dostupných softwarový­ch nástrojů, které lze jednoduše vyhledat a stáhnout z internetu. „S podobnými kiksy jsme se už vminulosti několikrát setkali – autoři ransomwaru často dělají závažné chyby, které následně umožňují bezpečnost­ním systémům úspěšně navrátit napadené soubo- ry. A právě to je i případ WannaCry – přinejmenš­ím první a zároveň nejrozšíře­nější verze této ransomwaro­vé rodiny,“řekl LN Anton Ivanov z Kaspersky Lab.

Jedna ze slabin například znemožňuje zašifrován­í souborů, které byly nastaveny „jen pro čtení“. Místo toho WannaCry vytváří jejich zašifrovan­é kopie, zatímco originály nemaže, ale pouze ukrývá, což lze snadno napravit. vyh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia