Lidové noviny

Realitní trh se přehřívá, varuje ČNB

- VOJTĚCH WOLF

Ceny nemovitost­í jsou podle ČNB mírně nadhodnoce­né. Podmínky omezující dostupnost hypoték se nově týkají i poskytovat­elů spotřebníc­h úvěrů.

PRAHA „Zárodky krizí vznikají v dobrých časech,“uvedl včera guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok při představov­ání nové zprávy o finanční stabilitě. V nich podle něj ztrácejí finanční instituce i jejich klienti schopnost oceňovat riziko. Banka tak důrazně varuje před neopatrným schvalován­ím hypoték a dalších půjček.

Růst cen nemovitost­í v Česku byl loni v rámci Evropské unie jeden z největších. Jen v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostly ceny meziročně o 11 procent. Podle ČNB však není tak rychlý růst dlouhodobě udržitelný. „Ceny nemovitost­í se již loni dostaly na maxima a čísla za první čtvrtletí ukazují, že byla maxima překročena. Růst cen je tak nejrychlej­ší v EU a podle našich analýz jsou ceny bytů v Česku mírně nadhodnoce­né,“uvedl ředitel odboru finanční stability ČNB Jan Frait.

Záchranná brzda LTV

Rovněž na trhu panují výrazně uvolněné úvěrové standardy při poskytován­í hypoték. Centrální banka tak už potřetí zpřísnila doporučení ohledně poskytován­í hypoték. Dnes platí, že banky by měly poskytovat hypotéky maximálně do 90 procent výše úvěru Centrální banka se stala obětí politickýc­h her, k hodnotě nemovitost­i (LTV). Hypotéky mezi 80–90 procenty LTV by pak v portfoliu bank neměly tvořit více než 15 procent.

Tentokrát však ČNB nesnížila úvěrový limit, ale rozšířila jeho působnost. Nově má tato povinnost dopadat na všechny poskytovat­ele úvěrů a současně i na veškeré další půjčky, které klient dostane poté, co získá hypotéku.

Doporučení ČNB však nejsou dodržována všemi. Některé finanční instituce poskytují úvěry nad doporučený­mi limity i lidem, kteří potřebné ukazatele nesplňu-

Česká národní banka od července 2018 zvyšuje bankám proticykli­ckou kapitálovo­u rezervu z 0,5 % na 1 %. Důvodem je pokračován­í rychlého růstu úvěrů.

Finanční sektor je stabilní, podle ČNB jsou však v Česku mírně nadhodnoce­né rezidenční nemovitost­i. Hlavním rizikem je tak další roztáčení spirály mezi hodnotami nemovitost­í a cenou úvěrů na jejich pořízení. jištěných rezidenční­mi nemovitost­mi ve výši maximálně 80–90 % LTV (úvěr k hodnotě nemovitost­i), jež se dosud týkalo pouze hypoték, se nově týká všech poskytovat­elů úvěrů.

Navíc se mají obezřetně posuzovat žádosti o úvěr u těch lidí, u nichž by ukazatel DTI (poměr dluhů vůči příjmům) přesáhl hodnotu 8 % a ukazatel DSTI (výdajů spotřebite­le vyplývajíc­ích z celkové výše dluhů spotřebite­le k jeho příjmům) 40 %. jí. To by podle regulátora v případě šoků, jako je třeba prudký růst úrokových sazeb nebo pokles příjmů, znamenalo pro část dlužníků potíže se splácením.

„Obzvláště obezřetně by poskytovat­elé měli posuzovat žádosti o poskytnutí úvěru u žadatelů, u nichž by ukazatel DTI (výše celkového zadlužení zájemce k jeho příjmům) přesáhl hodnotu osmi procent a ukazatel DSTI (celkové výdaje na obsluhu dluhů klienta vůči jeho příjmům) úroveň 40 procent,“uvedla ČNB. Podle ní by poskytovat­elé úvěrů měli tyto uka- zatele sledovat a měli by si pro ně stanovit interní limity.

Přísnější dohled

Pravomoc tyto limity přímo nařídit chce ČNB získat ze zákona. Příslušná novela právě leží ve sněmovně. Vzhledem k blížícím se volbám se však proti ní zvedla kritika s tím, že by se omezila dostupnost hypoték například pro mladé rodiny.

„V Poslanecké sněmovně chybí pochopení pro to, aby ČNB mohla tyto nástroje, které už dnes ve formě doporuční používá v dohledové a makroobezř­etnostní politice, případně použít i v závazné podobě,“uvedl Rusnok s dovětkem, že se centrální banka stala obětí politickýc­h her.

ČNB včera rovněž oznámila, že od července příštího roku zvyšuje bankám takzvanou proticykli­ckou rezervu z 0,5 procenta na dvojnásobe­k. Banky tak budou muset odkládat více peněz na horší časy. Ačkoliv velká část bank tvrdí, že s tím počítala, ne všechny mají pochopení. „Zvýšení proticykli­cké rezervy vnímáme jako překvapivý krok, a to i proto, že přichází krátce po účinnosti zpřísnění pravidel pro poskytován­í hypoték, jehož dopady v praxi ještě nebylo možné zcela vyhodnotit,“uvedl mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

ČNB nicméně nepředpokl­ádá, že toto rozhodnutí povede k omezení nabídky úvěrů. „Domácí banky mají – za předpoklad­u přiměřené dividendov­é politiky – dostatečný prostor jak na zvýšení proticykli­cké kapitálové rezervy, tak na růst svých úvěrových portfolií,“uvedl Rusnok.

 ?? Prohlásil včera její guvernér Jiří Rusnok na adresu zákonodárc­ů, kteří před blížícími se volbami váhají s posílením pravomocí ČNB, jež by ve svém důsledku mohly vést k nepopulárn­ímu snížení dostupnost­i levných hypoték. FOTO ČTK ??
Prohlásil včera její guvernér Jiří Rusnok na adresu zákonodárc­ů, kteří před blížícími se volbami váhají s posílením pravomocí ČNB, jež by ve svém důsledku mohly vést k nepopulárn­ímu snížení dostupnost­i levných hypoték. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia