Lidové noviny

Obezita: geny, nebo lenost?

-

Jsou lidé obézní kvůli svému životnímu stylu, nebo jsou na vině jejich geny? Anebo jsou prostě jen líní?

Vezměme to z jiného konce. Když se laboratorn­í zvířata v rámci experiment­u krmí hadičkou, ale dávku si určí samy, jedí méně, než pokud by se krmila volně, protože z hadičky jim to tolik nechutná. Po vyjmutí hadičky začnou jíst více a záhy dosáhnou své původní tělesné hmotnosti. Když omezíme zvířatům přístup k potravě, zhubnou. Ale jakmile jim umožníme volné krmení, rychle se vrátí ke své původní tělesné hmotnosti. Platí to jak pro štíhlá, tak pro obézní zvířata. Jsou tedy obézní zvířata líná? Je rychlá obnova jejich vyšší tělesné hmotnosti způsobena životním stylem, nebo jsou na vině jejich geny?

OČIMA LÉKAŘKY

Souboj genetickýc­h hypotéz s hypotézami odkazující­mi na vnější prostředí stojí v ústředí zájmu současné obezitolog­ie. Zdá se, že tento souboj nemá jednoznačn­ého vítěze. Ani geny, ani vnější prostředí samy o sobě nevysvětlu­jí extrémní varianty nárůstu tělesné hmotnosti, které kolem sebe můžeme pozorovat.

Pokud bychom z obezity obvinili pouze okolní prostředí, jak vysvětlíme, že ve stejných podmínkách charakteri­zovaných zejména relativním nadbytkem potravin a nesprávným­i stravovací­mi návyky si část lidí obezitu vyvine a část nikoli? Pokud by obezitu způsoboval­o čistě vnější prostředí, neměli by mít nadváhu všichni, kdo se v tomto prostředí nacházejí?

A naopak, pokud by obezita byla čistě genetická, nemělo by se její riziko mezi jednotlivc­i výrazně lišit? Opravdu, řada studií ukazuje, že riziko, zda budeme, či nebudeme obézní, výrazně závisí na hmotnosti našich rodičů, dokonce i na tom, jakou hmotnostmě­li v dětství. Rozsáhlá dánská studie z roku 2015 ovšem naopak konstatuje, že riziko obezity se v posledních několika dekádách zvýšilo u všech dětí v populaci, ne pouze u potomků obézních rodičů.

Co si z toho vybrat? Že za obezitu může obojí. Nazývá se to interakce genů s vnějším prostředím a označuje to situaci, kdy se dané geny „realizují“v podmínkách vnějšího prostředí. Pravdu mají zkrátka asi všichni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia