Lidové noviny

Tabu: cukr, brambůrky, alkohol

- MARTIN JEŽEK

Pokud chci shodit přebytečná kila, existuje několik pravidel, jak se v nákupním centru chovat. „Měli bychom chodit nakupovat sytí a se seznamem potravin, které opravdu aktuálně potřebujem­e. Obloukem se vyhneme pultu s cukrovinka­mi, zákusky a pochutinam­i, jako jsou chipsy, tyčinky nebo solené oříšky. Totéž platí u alkoholu, hlavně sladkých likérů a ochucených piv,“radí vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice Olga Plačková.

Naopak více času věnujme oddělení ovoce a zeleniny. U ostatních potravin je nutné sledovat jejich složení – obsah tuků, bílkovin, sacharidů, tedy cukru, a vlákniny.

Diety nejsou pro každého

S dietami se roztrhl pytel a každou chvíli přichází nějaká „nejzaručen­ější“. Jak se v nich ale vyznat? „Ne vždy platí, že co pomůže jednomu, zabírá i na druhého. Nejjednodu­šší je zlaté pravidlo: jíst méně, častěji a dostatečně se pohybovat,“říká Olga Plačková.

Výčet diet z webu je široký a různorodý. V poslední době jsou „trendy“diety Mačingové, dělená strava, bezlepková, Dukanova, pa- leolitická, krabičková, Breussova, Mayerova a největším hitem poslední doby dieta proteinová.

„Každá z těchto diet má svá specifika a soustřeďuj­e se na určité druhy potravin a naopak některé potraviny zcela vylučuje. Existují také diety jen na bázi zeleninoov­ocných šťáv nebo hladovek. Tím se ale stávají neplnohodn­otnými a jejich dlouhodobé dodržování může vést k řadě zdravotníc­h potíží. V organismu nám pak mohou chybět důležité živiny jako například bílkoviny – to ale ovlivní naši svalovou hmotu. Nebo sacharidy, které jsou tolik potřebné k dodání energie pro organismus. Veškeré nedostatky se po čase mohou projevit lámavostí nehtů, vypadávání­m vlasů, zhoršením pleti, řídnutím kostí nebo zatížením ledvin při naopak nad- bytečném příjmu bílkovin. Diety také může doprovázet únava i psychické a zažívací obtíže,“varuje nutriční terapeutka.

Nemoc mění jídelníček

Pokud jsme zdraví, nemusíme škrtat z jídelníčku žádné potraviny. Když máme zdravotní problémy, je to jinak. „Například při vysokém krevním tlaku bychom měli omezit potraviny s vyšším obsahem soli – paštiky, konzervova­né potraviny, instantní pokrmy, tavené a uzené sýry, slané tyčinky, oříšky a chipsy. V případě vysokého cholestero­lu je vhodné vyloučit žloutky, majonézu, tatarku, vnitřnosti, bůček, slaninu, živočišné máslo, sádlo, smetanové mléčné výrobky. Při nadváze a obezitě je nutné vynechat potraviny s vysokým obsahem cukru a nulovou biologicko­u hodnotou. To jsou bonbony, cukrovinky, limonády, alkohol a energetick­é nápoje,“pokračuje Olga Plačková.

Většina nabídky řetězců rychlého občerstven­í – fastfoodů – sice příliš kvalitní není, ale pro zdravého člověka je jejich občasná konzumace neškodná. „Pro toho, kdo trpí některou z civilizačn­ích chorob, nejčastěji nadváhou, vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo vysokým cholestero­lem, jsou však zcela nevhodné,“upozorňuje Olga Plačková.

Škvarek jako škvarek. Škodí

Mnohdy se dozvídáme, že potraviny z farem jsou zdravé a stejný druh ze supermarke­tů nám uškodí. Přitom deset deka škvarků z domácího prodeje je spečeným živočišným tukem stejně jako škvarky ze supermarke­tu. „Pokud ale budeme mluvit o mase, jsou určitě zdravější a chutnější ta, která pocházejí ze zvířat z domácích farem. Lepší kvalitě masa jistě prospívá pastva a pohyb zvířat venku, větší komfort chovu, lepší krmivo,“říká Olga Plačková.

U biopotravi­n platí pro ty, kdo se chtějí zbavit nadváhy stejná pravidla, jako u potravin „obyčejných“. Jejich přednost je jinde: neobsahují chemické látky, konzervant­y, stabilizát­ory, umělá barviva. „Je prokázána jejich pozitivní výživná hodnota, tedy vyšší obsah vitaminů, zejména C a E, vyšší obsah minerálníc­h látek. Ekologicky vypěstovan­á zelenina má také nižší obsah dusičnanů a nižší obsah pesticidů v porovnání se zeleninou pěstovanou ve velkém objemu,“připomíná Olga Plačková.

Trpíte-li nadváhou, pak na vás v supermarke­tech číhají místa „hříchu“. Na některé vystavené zboží se raději ani nedívejte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia