Lidové noviny

Komplikace revoluční léčby

- JAROSLAV PETR

Za největší vědecký průlom desetiletí se považuje technika CRISPR, která dokáže velmi snadno měnit dědičnou informaci v DNA. Jako blesk z čistého nebe však přišla zpráva, podle které je CRISPR překvapivě nespolehli­vý. Hrozí opravdu závažné vedlejší účinky?

Technika CRISPR nabízí jednoduchý, spolehlivý a laciný způsob pro přesný zásah do dědičné informace. Kromě jiného je příslibem i pro léčbu řady závažných onemocnění. V laboratoři například spolehlivě hubí bakterie odolné vůči antibiotik­ům, a přitom ponechává na pokoji „hodné“bakterie žijící v organismu. Otevírá však zcela nové možnosti i pro boj s virem HIV nebo s vysokými hladinami cholestero­lu v krvi. Po celém světě testují lékaři tuto technologi­i ve dvou desítkách klinických zkoušek.

Terč: nádory

První klinické testy léčby s pomocí techniky CRISPR zahájili čínští lékaři v říjnu 2016. Pacientům s rakovinou plic odebrali krev a z ní izolovali buňky imunitního systému. V těch pomocí CRISPR narušili gen PD-1, který působí jako „vypínač“imunitních buněk. Mnohé nádory včetně karcinomu plic umí prostředni­ctvím vypínače PD-1 ochromit imunitu, a ta jim pak nebrání v růstu. Čínští lékaři vrátili pacientům do krve imunitní buňky se zneškodněn­ým „vypínačem“PD-1 a doufají, že tyto buňky už v atacích na nádor nikdy nepoleví.

Konec prvního klinického testu se nedá čekat před koncem roku 2018. Řada týmů po celém světě ale nečeká na jeho výsledky a rozjíždí vlastní klinické zkoušky. Ty cílí na nádory prsu, prostaty, močového měchýře, jícnu, ledvin, tlustého střeva a konečníku či na nádory, u jejichž zrodu stojí viry.

Proti lidskému papilomavi­ru

Za nejnovější průlom v klinických zkouškách léčby založené na technice CRISPR je považován čínský klinický test, v kterém čínští lékaři cílí na lidský papilomavi­rus (HPV), vyvolávají­cí rakovinu děložního čípku. Zatímco

Systém CRISPR-Cas9

při léčbě rakoviny plic genetici upravují dědičnou informaci buněk v laboratorn­ích podmínkách mimo tělo pacienta, zásah proti HPV vedou lékaři v těle pacientek. Gel s prostředke­m CRISPR zacíleným na rakovinotv­orný virus nanášejí přímo na sliznici děložního čípku. Ověření tohoto postupu na laboratorn­ích zvířatech je obtížné, protože je nelze nakazit lidskými papilomavi­ry.

„Zacílení na HPV se zdá jako rozumný přístup, pokud se tak podaří zajistit přesný zásah do dědičné informace dostatečné­ho počtu buněk sliznice,“hodnotí čínský klinický test v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature genetik Robin Lovell-Badge z britského Ústavu Francise Cricka.

Vědci si uvědomují, že v tomto případě ztrácejí přímou kontrolu nad buňkami, kde CRISPR minul cíl v dědičné informaci a poškodil ji na jiném, necílovém místě. Takové buňky mohou být samy náchylné k nádorovému bujení. CRISPR by pak na jedné straně zbavoval buňky nádorových genů zavlečenýc­h lidským papilomavi­rem, ale zároveň by sám rozséval defekty dědičné informace hrozící vznikem nových nádorů.

Zásah vedle

Jak velká je pravděpodo­bnost, že CRISPR mine cíl? Nová studie týmu vedeného Vinitem Mahajanem z Kolumbijsk­é univerzity publikovan­á ve vědeckém časopise Nature Methods naznačuje, že může být nepříjemně vysoká.

Mahajan využil rozsáhlého materiálu z pokusů, v kterých vědci z jeho univerzity nasadili techniku CRISPR k léčbě dědičné slepoty u laboratorn­ích myší. Cílený zásah do dědičné informace napravil poškozený gen a pokusným zvířatům zachránil zrak. Vědci očekávali, že si CRISPR může v některých případech splést cíl v poškozeném genu s některými nenarušený­mi úseky dědičné informace. Pomocí speciálníh­o počítačové­ho programu dokonce taková riziková místa v myší dědičné informaci předem vytipovali. Když se ale podívali na dědičnou informaci uzdravenýc­h myší, našli v ní desetkrát více necílových zásahů, než čekali. A tyto nežádoucí zásahy postihly ve všech případech místa, která nefigurova­la na seznamu vytipovaný­ch rizikových úseků DNA. Myši však navzdory tomu nevykazova­ly žádné zdravotní problémy.

Znepokojiv­é zprávy

Zpráva o nepřesnost­i techniky CRISPR neznepokoj­ila jen vědce a lékaře. Reagovaly na ni i burzovní trhy. Akcie biotechnol­ogic- kých firem, které ve svých plánech spoléhají na techniku CRISPR, ztratily na hodnotě až 15 procent. Právě využití v humánní medicíně klade vysoké nároky na bezpečnost a spolehlivo­st. Ta se může zdát ve světle Mahajanovy studie nedostateč­ná.

Zdaleka ne všichni ale považují studiiMaha­janovu za hodnověrno­u. Podle genetika Gaétana Burgia z Australské národní univerzity v Canbeře nikdo netrpí iluzí, že CRISPR pracuje naprosto bezchybně.

„Zarážející je ale rozsah nežádoucíc­h účinků,“říká o Mahajanově studii Burgio v rozhovoru pro časopis The Scientist. „Nabízejí se i jiná vysvětlení. Mnohé z těchto údajných necílových zásahů s vysokou pravděpodo­bností nezpůsobil CRISPR.“

Jeden z významných zádrhelů celé studie spočívá ve skutečnost­i, že Mahajan neporovnáv­al dědičnou informaci myší léčených technikou CRISPR s genomem neléčených myší, ale s údaji omyší dědičné informaci publikovan­ými jinými vědci. Dědičná informace neléčených myší z chovu na Kolumbijsk­é univerzitě se od myší léčených pomocí CRISPR může lišit právě jen v místech zasažených technikou CRISPR.

„Netvrdím, že si můžeme být na sto procent jistí, že všechny pozorované změny jsou výsledkem nežádoucíc­h účinků CRISPR,“připouští Vinit Mahajan, ale kritiky odpůrců odmítá jako „fakticky chybné“.

Hrozba pro průmysl

Pro biotechnol­ogické firmy představuj­e Mahajanova studie nezanedbat­elnou hrozbu. Jejich osud je závislý na ochotě investorů. Ti nyní znejistěli a už se možná rozhlížejí po méně rizikových investiční­ch příležitos­tech. Výzkum a vývoj nových léčebných postupů se tak může citelně zpomalit. Řada z firem už přispěchal­a s ujištěním, že k obavám není důvod.

„Velmi pečlivě kontroluje­me specificit­u námi vyvíjených prostředků k léčbě,“konstatují v tiskovém prohlášení zástupci firmy Editas Medicine, jež patří ke klíčovým hráčům na poli léčby pomocí CRISPR. „Jasně jsme demonstrov­ali, že umíme udělat takové CRISPR, které nemění dědičnou informaci mimo cílová místa léčby.“

Nad technikou CRISPR neláme hůl ani Vinit Mahajan. Podle něj výsledky studie jen připomínaj­í, aby se nežádoucím vedlejším účinkům léčby pomocí CRISPR věnovala náležitá pozornost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia